20 / 04 / 2024

Konut kredisi kullananların yarısı lise mezunu!

Konut kredisi kullananların yarısı lise mezunu!

Konutkredisi.com.tr’nin yaptığı saha çalışmasına göre, konut kredisini 25-55 yaş aralığında yüzde 90 erkekler kullanıyor. Konutkredisi.com.tr’nin kurucu ortağı Onur Tekin Turhan, konut kredisi kullananların yarısı lise mezunu dedi...


Konutkredisi.com.tr’nin yaptığı saha çalışmasına göre, konut kredisini 25-55 yaş aralığında yüzde 90 erkekler kullanıyor. Bunların yüzde 85’i ise evli. Bu kitlenin genişlediğini belirten Konutkredisi.com.tr’nin kurucu ortağı Onur Tekin Turhan, konut kredisi dağıtmada katılım bankalarının giderek daha etkin hale  gelmeye başladığını söyledi.


Ev almak için babaları gibi artık emekliliği beklemeyen yeni nesil, evlenir evlenmez konut sahibi olmak istiyor. Konutkredisi.com.tr’nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de bankalar 25-55 yaş arasındaki insanlara konut kredisi veriyor. Bunların yüzde 85’i evli. Bu kitlenin yarısı lise mezunu. Yüzde 15’i ise üniversite bitirmiş. Çekilen konut kredisinin ortalama tutarı 2011 yılında 90 bin lira civarında iken rakam 2013’te 130 bine yaklaştı. “Ayrıca ev sahibi olmak kararını ev içinde belki kadın veriyor ancak krediyi yüzde 90 erkekler çekiyor.” diyen Konutkredisi.com.tr’nin kurucu ortağı Onur Tekin Turhan, üniversite mezunlarının konut kredi kullanma oranlarının da arttığına dikkat çekiyor. Kuruldukları 2011 yılından bu yana her yıl 100 bine yakın kişiye konut kredisi ayarlamak için görüşme ve pazarlık gerçekleştirdiklerini belirten Turhan, sayelerinde 5 bin kişinin ev sahibi olduğunu aktardı. Şirket, konut kredisi ihtiyacı olan insanlara ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuyor. 17 özel banka ile anlaşma yapan şirket, bunlar arasında konuştukları tüketiciye uygun birkaç teklif hazırlıyor, ardından tüketiciyi seçtiği teklif doğrultusunda bankaya yönlendiriyor. “Biz bireysel tüketicilerden farklı olarak bankalarla pazarlık yapıyoruz. Çünkü bireysel tüketici bankalarla pazarlık yapılacağını bilmiyor. Bu sebeple konut kredi faizlerini kendimize özel hale getirdik. Bu sebeple hem bankalara hem tüketiciye kazandırıyoruz.” diyen Turhan, gördükleri ilgi sayesinde 2011’de 5 kişi başladıkları şirketi 40’ın üzerine çıkardıklarını söyledi. Bunların 24’ü çağrı merkezinde çalışan bankacılardan oluşuyor.


  Daha önce Amerika’da finans yönetim deneyimi bulunan Turhan, konut kredi kullanımının ülke için gelişmişlik ölçütü olduğu kanaatinde. “Çünkü Batı Avrupa’da kullanılan konut kredi toplamı gayrisafi milli hasılanın yüzde 60’ına yakın. Bu oran Doğu Avrupa’da yüzde 20. Türkiye’de ise yüzde 6,5.” diyen Turhan, bu alanda ciddi bir potansiyel bulunduğunu söyledi. Buna dolaylı olarak İstanbul Sanayi Odası Bakanı Erdal Bahçıvan da, “Bizde bankalar hâlâ 2011 krizinin pençesinde. Tüketiciye yakın değiller.” diyerek değinmişti. Bankaların alışkanlıklarının şu an tüketiciden uzak olduğu fikrine Turhan da katılıyor. “En büyük zararı tüketiciye. Çünkü bir şekilde kısıtlama var. Düşünün konut kredi faizlerinin yüzde 60’lara çekildiğini. İnanılmaz bir talep oluşur.” diye konuştu. Aslında şirketler bunun için uğraşıyor. Gül Yapı ve Liv İnşaat önceki ay gerçekleştirdikleri konut kampanyası toplantısında sektörde ilk kez 0,68 faizle kredi vermeye başladıklarını açıkladı. Feryapı ve Boyner Holding ortaklığı ile Yenibosna’da hayata geçirilen proje için de Cem Boyner, sektörde ilk kez 20 yıl vadeli kredi imkânı sunduklarını açıklamıştı. Turhan, bunlar sektör için ilgi çekici olsa da bankacılığın geneline sirayet etmedikçe konut kredi hacminin büyümeyeceği kanaatinde. Şirket 1,5 sene önce de ihtiyackredisi.com.tr adresi ile tüketicilere hizmet vermeye başladı. Turhan, buradaki talebin konuttan fazla olduğunu dile getirdi.


KATILIM BANKALARI, ŞUBELEŞMEDE 3 KAT HIZLI BÜYÜDÜ


Konutkredisi.com.tr Pazarlama ve İş Geliştirme Yöneticisi Can Batur, katılım bankalarının konut kredileri hacmindeki pazar paylarının Haziran 2012 ile Haziran 2013 arasında yüzde 7’den 8’e çıktığını söyledi. Faiz ile bankacılık yapan şirketler aynı dönemde şube ağlarını yüzde 2,6 artırırken, katılım bankalarının şubelerini yüzde 7 genişlettiğini söyleyen Batur, “Şubeleşmede yılın ilk yarısında iki kat daha hızlı büyüme gösterdiler. Diğerlerinden çalıyorlar. Katılım bankaları şimdi daha geniş kitlelerin önüne çıkıyor. Çünkü ürün çeşitlilikleri fazla ve çok inovatif şeyler yapıyorlar.” dedi.


Arif Bayraktar/ Zaman Gazetesi 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler