28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımında ikamet şartı kalktı mı?

 Kentsel dönüşüm kira yardımında ikamet şartı kalktı mı?

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesi ile kentsel dönüşüm kira yardımında ikamet şartı kalktı mı?


Kentsel dönüşüm kira yardımına ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 


Kanun teklifinde kentsel dönüşüm kira yardımında ikamet şartının kaldırılacağı da belirtiliyordu. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımında ikamet şartı kalktı mı? Kanunda hangi hükümlere yer verildi?


Mevcut uygulama kapsamında anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabiliyordu.


Kanunda bu hüküm ; "Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine, kiracılarına ve yapıda ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahiplerine geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir." olarak değiştirildi.


Buna göre, konut veya iş yeri tahsisi ya da kira yardımı için yapıda ikamet etmek şartı yalnız sınırlı ayni hak sahiplerinde aranacak. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların malikleri ve kiracıları bu koşul olmadan kira yardımından yararlanabilecek.


Mülkiyetini belgeleyemeyenler de alabilecek


Ayrıca, kentsel dönüşümde mülkiyetini belgeleyemeyen vatandaşlara kira yardımı ve kredi kullanım hakkı sağlanacak.


Uygulamanın gerektirmesi hâlinde, birinci fıkrada belirtilenler dışında olup Kanun kapsamındaki yapıları kullanmakta olan kişilere de geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilecek. 


Bu kişiler ile yapılacak olan anlaşmanın, bunlara yardım yapılmasının, enkaz bedeli ödenmesinin ve bankalardan kullanacakları kredilere dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilmesinin usul ve esasları Cumhurbaşkanınca belirlenecek.



Işıl Seren KESKİN/Konuttimes.com