17 / 05 / 2024

Hazine arazileri kimlere satılıyor?

Hazine arazileri kimlere satılıyor?

Aydınlık Gazetesi'nin bugünkü haberine göre İstanbul İl Özel İdaresi' nin sahip olduğu okullar, hastaneler, arsalar, iş merkezleri, bürolar ve lojmanları yandaş vakıflara sattığı ortaya çıktı...


İl Özel İdaresi'nin elindeki taşınmazların 7 milyar 500 milyon TL'yi geçtiği belirtiliyor. 6360 sayılı yasa ile "Büyükşehirlerde İl Özel İdareleri'nin ve buna bağlı İl Genel Meclislerinin" kapatılması gündeme gelince özel idarelerinin mülkleri ve taşınmaz mallarının değerinden ucuza satıldığı ve iktidara yakın vakıflara tahsis edildiği belirtildi. 


İstanbul İl Özel İdaresi'nin 7 milyar 500 milyon TL değerindeki taşınmazı 2013 faaliyet raporlarına yansıdı. CHP İstanbul İl Genel Meclis Üyesi Ali Cemal Kimverdi, peşkeş çekilen bir araziyle ilgili yaşadıklarını şöyle anlattı: "İstanbul İl Özel İdare mülkü olan Bakırköy ilçesi Zeytinlik mevkiinde bulunan 8 bin 2 metrekarelik okul arsası 3 okul yapma karşılığında Delta inşaata protokol yaparak verildi. Protokol onay için İstanbul İl Genel Meclisi'ne gelince CHP müdahil oldu. Mahkemeye gittik, konuyu basına taşıdık, muhalefet şerhleri koyup mücadele edince firma arsayı 13 okul yapma karşılığı almak zorunda kalıyor." Yandaş vakıflara verildi CHP İl Genel Meclis Üyesi Süleyman Kartal da konuyla ilgili olarak meclise soru önergesi verdiğini söyledi ve "Beykoz-Kavacık kavşağında toplam, 219 bin 685 metrekare hazine mülkü, Medipol Vakfı'na tahsis edildi. İmar planında değişiklik yapılarak, eğitim binaları, hastane, konaklama tesisleri, sosyal tesisler, ticaret ve hizmet birimleri, restaurant-kafeterya gibi binaların yer alacağı özel eğitim tesisleri yapılması için Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı için imara açılmıştır. Eski Halkalı Ziraat Meslek Okulu, eğitim tesisleri kurması için İlim Yayma Vakfı'na tahsis edilmiştir. Bu vakıfların mütevelli heyetine İBB Belediye Başkanı Kadir Topbaş dahil bazı bakanların ve hükümete yakın kişilerin bulunduğu iddia edilmektedir" açıklamasını yaptı. 

Süleyman Kartal'ın işaret ettiği İlim Yayma Vakfı'nın kurucuları arasında Başbakan Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kuveyt Türk Bankası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Tivnikli ve İBB Başkanı Kadir Topbaş bulunuyor. 


Medipolitan Vakfı'na taşınmaz Taşınmazların peşkeş çekildiği diğer vakıf ise Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı'nın kurucusu Fahrettin Koca. Fahrettin Koca daha önce de Nakşibendi Tarikatı bünyesindeki cemaatlerden İskender Paşa Cemaati'nin lideri Mahmut Esat Coşan'ın sahibi oldupu Haksağ Sağlık Hizmetleri A.Ş.'de yönetim kurulu başkanıydı.


Aydınlık Gazetesi