28 / 03 / 2024

2b arazileri nerelerde var?

2b arazileri nerelerde var?

2b arazisindeki "2b", 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan kısaltma olarak karşımıza çıkıyor.Hazine arazileri olarakta bilinen 2b arazileri nerelerde var?


2b arazileri nerelerde var?

Orman vasfını kaybetmiş hazine arazileri ya da 2B arazileri, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dâhilinde, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler olarak ifade ediliyor.


2b arazilerin satışları tespit ve takdir edilen rayiç bedel üzerinden yapılıyor. Başvuruda bulunan kişilere satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde sonuçlanıyor.


Başvuru süresi içerisinde başvuruda bulunan ve rayiç bedelini kabul eden,  idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de hak sahibi sayılmış oluyor.

Peki 2b arazileri nerelerde var? diyorsanız işte yanıtı..


Ülkemizde toplam 473 bin 419 hektar 2B arazisi bulunuyor. Eskişehir, Kırklareli, Tekirdağ, Manisa, Samsun ve Bursa gibi şehirlerin de araların da olduğu 2b alanlarında ilk sırada yer alan şehirler aşağıda sıralanıyor:


2B arazileri en çok Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde yer alıyor. İstanbul'da en büyük payı ise Beykoz, Çatalca, Şile ve Silivri gibi semtler alıyor. Ayrıca Ümraniye, Sultanbeyli, Çekmeköy, Şişli, Sarıyer, Eyüp ilçelerinde de 2B arazileri bulunuyor. Şişli'ye bağlı Ayazağa, Sarıyer'e bağlı Kilyos, Zekeriyaköy, Bahçeköy ve Eyüp'e bağlı Göktürk, Kemerburgaz gibi yerler Avrupa yakasında öne çıkan semtler olarak biliniyor.

2b arazi rayiç bedelleri nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com