19 / 04 / 2024

Hamit Demir: 2015'te Türkiye'nin önüne kimse geçemez!

Hamit Demir: 2015'te Türkiye'nin önüne kimse geçemez!

"2015'te Türkiye'nin önüne kimse geçemez" şeklinde açıklamalarda bulunan Hamit Demir, 2014'ün inşaatta uçuş yılı olacağını ancak 17 Aralık darbe girişiminin bunu geciktirdiğini söyledi.


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 2014'ün inşaatta uçuş yılı olacağını ancak 17 Aralık darbe girişiminin bunu geciktirdiğini söyledi. Demir, "2015'te Türkiye'nin önüne kimse geçemez" dedi.



Bugüne kadar 5 bin konut üreten Demir İnşaat'ın patronu Hamit Demir, 2015'i inşaatın uçuş yılı ilan etti. 2023 hedeflerinin belirlendiği bu yıl inşaat sektörünün uçuşa geçeceğini anlatan Demir, 17 Aralık darbe girişiminin bunu ertelediğini belirterek, "2015 Türkiye'nin yılı olacak. Kimse ülkemizin önüne taş koyamayacak" dedi. Hamit Demir'le inşaat sektörünün geleceğini ve şirketin yeni yatırımlarını konuştuk. 


 Mesleğe nasıl başladınız? Bugüne kadar kaç konut ürettiniz? 

Şirketimiz 1984'te kuruldu. Hamit Demir bir şahıs firmasıydı. 90'lı yılların başında da Demir İnşaat oldu. Bakırköy, Bahçelievler, Florya ve Cennet mahallesinde çok sayıda konut ve işyeri yaptık. Bugüne kadar da yaklaşık 5 bin konut ürettik. Sadece Cennet mahallesinde Demir 1'den Demir 28'e kadar apartmanlar yaptık. 2005'ten sonra sistem değişti. Sektöre büyük oyuncular katıldı ve mahalle müteahhitliğinden çıkıldı. Daha sonra da yarış etmek ve daha iyisini yapmak için uğraşmak büyük zevk verdi. Hep daha iyisini yapmak için uğraşıyoruz. 


 Başarınızın da sırrı bu olmalı... 

İnsanın yüzüne baktığında ne kazanırız değil, nasıl mutlu ederiz diye düşünmek lazım. Benim müşterilerim bütün projelerimi takip ediyorlar. Eline para geçen müşterim yeni projeme yatırım yapıyor. Bu benim için en büyük mutluluk. Bu bir ekip, disiplin ve gönül işi. Benim her müşterimde telefonum var. 7/24 ofisteyim. Herkesle tek tek görüşür, ilgilenirim. 


 Sektörün gidişatını nasıl yorumluyorsunuz? 

Çok iyi görüyorum. 2013'ün sonunda 17 Aralık darbe girişimiyle beraber çok büyük bir talihsizlik yaşadık. 30 Mart itibarıyla bu sıkıntıdan kurtulduk. Dışarıdan oluşan sıkıntılar sebebiyle 2014 hem sektör hem de Türkiye ekonomisine sekte vurdu. Halbuki 2014 bizim uçuş yılımız olacaktı. Neden? Dünyanın en büyük havalimanının ve 3'üncü köprünün ihaleleri yapıldı ve inşaatına başlandı. 2023 hedefleri belirlendi, Kanalistanbul gündeme geldi,  Marmaray  açıldı. Bunların hepsinin açıklandığı bir yılda böyle icraatları gölgelemek için bir dünya sıkıntı yaşatıldı. Ama çok şükür ki bunları çok ucuz atlattık. Şimdi her şey rayına oturdu. 2015 Türkiye'nin yılı olacak. Kimse ülkemizin önüne taş koyamayacak. Bunda da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın emeği çok büyük. 2017'ye kadar uçuşa geçeceğiz. 


 Bir müteahhit olarak sıkıntılarınız neler? 

Bizim en büyük sıkıntımız eline üç kuruş para geçen herkes inşaatçı oluyor. Şekercisi de inşaatçı oldu çikolatacısı da. Bilen bilmeyen herkes inşaata girdi. İnşaat sektörünü de bilmezseniz bu iş gerçekten büyük sıkıntı. Biz 30 senemizi verdik. 30 yıldır ürettiğimizi de hep satıyoruz. Ben şantiyeye gireceğim de biri beni kandıracak, bu mümkün değil. İnşaat'ın A'dan Z'ye her detayını bilirim. Şimdi yeni inşaat sektörüne giren bir arkadaşa sorun bilmezler. Bilmediği için de büyük risk. Sen kendi sektöründe güzel şeyler yapıyor olabilirsin ama inşaatı bilmiyorsun? Bu çok zor. Önerim herkes kendi bildiği işi yapsın. 


 Projelerinize yabancı talebi nasıl? 

Demir Romance'da yüzde 5 oranında satış yaptık. La vida'da ise yüzde 30'u buldu. Orada sadece Ortadoğu değil, Ruslar, almanlar ve Almanya'da yaşayan Türklerin talebi oldu. Ortadoğu bizim için ne kadar önemliyse Rusya'da o kadar önemli. Oradaki iş adamların Türkiye'ye gelip burada iş yapma durumları olursa birkaç yıl içinde ciddi sıçrama yapabiliriz. Çünkü Rusya'da çok para var. Biz de teklifler alıyoruz. 


 Siz yabancı ortaklık düşünüyor musunuz? 

Şu an düşünmüyoruz. Ancak yoğun talep alıyoruz. Ortadoğulu, Endonezyalı ve Çin kökenli bir fondan ortaklık teklifleri aldık. Türkiye'de proje geliştirmek istiyorlar. İstikrara güveniyorlar çünkü. 


 Satışta olan projelerinizden bahseder misiniz? 

Demir Romance'ın yüzde 60'ı satıldı. 6 ay erken teslim etmek için çalışıyoruz. 2015'in sonunda teslim edecektik. Temmuz gibi edeceğiz. Demir Lavida projesinde de satışlar hızlı gidiyor. Vatandaşların yoğun talebi nedeniyle otel ekledik projeye. İşletmesini belki kendimiz yapabiliriz. 


 Gündeminizde kentsel dönüşüm var mı? 

Bizim Sultangazi'de dönüşüm kapsamında bir projemiz olacak. Yüzde 70 seviyelerine geldik. 495 hak sahibi vardı, son 170 kişi kaldı anlaşma yapmadığımız. Bunlar tamamlandıktan sonra Nisan 2015'te projemize start vermeyi planlıyoruz. Yaklaşık bin 200 bağımsız birimden oluşacak. 


DÖNÜŞÜMDE 1 ADIM İLERİ 2 ADIM GERİ

Siz nasıl görüyorsunuz dönüşüm konusunu? 

1 adım ileri 2 adım geri gidiyoruz. Bürokrasi yavaş ilerliyor. Bakıyorsunuz 3 metre hissedarı olan var. Kimisi Fransa'da, Hollanda'da. Tek tek gidip satın almamız lazım. Bunlarla uğraşmak çok zaman alıyor. Bizde taşın altına elimizi koyduk. 


YENİ YATIRIM PLANLARINIZ VAR MI

Bu yıl eylülde  İzmir  projemize başlıyoruz. Gaziemir'de. 22 dönümlük bir arazi daha aldık. 350 konutluk ikinci projemizi yapacağız. Bir de Bayraklı da ilgilendiğimiz bir plaza yeri var. Belli bir noktaya getirdik. Belediyeyle belirli prosedürleri geliştirirsek otel yapmak istiyoruz. İzmir'de bu 2015'te 3 projeyle daha hayata geçirmek istiyoruz. 


PEKİ  İstanbul  ? 

İstanbul'da Maltepe-Kartal bölgesinde bir dönüşüm projemiz daha olacak. 42 dönümlük bir alanda 800 konut yapacağız. Görüşmeler devam ediyor orada. Önümüzdeki günlerde sözleşmesini yapacağımız bir dönüşüm projemiz de olacak. Bu projemiz de Avrupa Yakası'nda olacak. Bu da 26 dönüm. 500 Konut ve ticari birimlerden oluşacak. 2015 2016 bizim için proje yılı olsun istiyoruz. İzmir ve İstanbul dışında da araştırmalarımız devam ediyor. 2002'den sonra gelen gün gidenden iyiydi. Bu tarihten sonra gelen gün gidenden 5 kat daha iyi olacak. 



Seda Tabak/ Sabah 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler