IMF Başkanı Christine Lagarde önceki ay yaptığı açıklamada konutta fiyat enflasyonunun yüksek olduğunu söylemişti. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, konutta balonun genel anlamda olmadığını, sadece belli bölgelerde oluştuğunu söyledi.
İstanbul Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde önceki ay alınan makro ihtiyati önlemlere karşın Türkiye, İsrail ve İsviçre'de kredi büyümesi ve konutta fiyat enflasyonunun yüksek olduğunu açıklamıştı. The New York Times ise Agaogkı Şirketler Grubu ve Torunlar GYO'nıın az sattığını iddia ettiği projelerinden vola çıkarak Türkiye'de konuta balon riskinin arttığını dile getiren makaleler yayımladı.
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de bu konuda Lagarde gibi düşünse de sektör oyuncularından Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, konutta balonun genel anlamda olmadığını, sadece belli bölgelerde oluştuğunu söyledi. "Mesela Hsentepe- Beylikdüzü civarında -10 binden fazla konut vardır." diyen Demir, lnterpress'in araştırmasında ortaya çıkan icralık gayrimenkul satışlanndaki yüzde 40'lık patlama ile ilgili olarak da "Bunlar daha çok ikinci el konut satışlarında söz konusu. Marka projelerde satış veya ödeme sıkıntısı söz konusu değil." değerlendirmesinde bulundu. Sadece sektörde başta arsa olmak üzere girdi kalemlerinin maliyeti arttığı için fiyatların yükseldiğini. bu fiyatlara serinletici etkide bulunacak kentsel dönüşümün kamunun elini taşın altına koymadığı için başlamaması sebebiyle kimi tüketicilerin bekleme pozisyonuna geçtiğini söyledi. "Ayrıca yeni Tüketici Yasası ekstradan noter masrafı çıkardı. Bu 300 binlik daire için ekstradan 6 bin lira demek. Bu merpenaltı konut üretimini teşvik etmekten başka bir işe yaramayacak.
Bak göreceksiniz." serzenişinde bulunan Demir, satış kararı aldıktan sonra 14 gün cayma hakkına sahip olacak tüketicilerin bu süreyi şantaj unsuru olarak da kullanabileceğini ifade etti. Yasaya göre tüketiciler konut satın aldıktan sonra 14 gün içinde cayabiliyor. Bu esnada oluşmuş noter, banka maliyeti gibi kalemler müteahhitçe karşılanıyor. Fakat Demire göre kimi tüketiciler cayma hakkını müteahhitlerin aleyhine kullanabilir. "Aynca bu durum tüketiciyi merpenaltı konut üreticilerine iteceği için umarım 90'lardaki gibi Kastelli veya Jetpa mağdurları oluşmaz." pen Demire göre eğer Tüketici Yasasında belediyelere ruhsatsız satış izni yapılmaması yönünde yetki verilseydi ve garantör banka olmadan satış izni oluşmasaydı aynı amaca daha etkili bir yolla ulaşılırdı.
Zaman
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler