19 / 04 / 2024

Çevre Şehircilik Bakanlığı Otopark Yönetmeliği'nde değişikliğe hazırlanıyor!

Çevre Şehircilik Bakanlığı Otopark Yönetmeliği'nde değişikliğe hazırlanıyor!

Çevre Şehircilik Bakanlığı Otopark Yönetmeliği'nde değişikliğe hazırlanıyor.Taslakta, otoparklar, sosyal donatı fonksiyonundan çıkarak gayrimenkul değerine dönüşüyor. Taslak, her yerin-otopark alam olabilmesine ve otopark ihtiyacının da kamu eliyle ticarileştirilmesine yol açıyor.


Çevre Şehircilik Bakanlığı Otopark Yönetmeliği'nde değişikliğe hazırlanıyor. Yeni yönetmelik taslağı ile yol, meydan, yeşil alan, park, kamu kurum ve kuruluşlara ait her yer otopark olabilecek. Taslakta, otoparklar, sosyal donatı fonksiyonundan çıkarak gayrimenkul değerine dönüşüyor. Taslak, her yerin-otopark alam olabilmesine ve otopark ihtiyacının da kamu eliyle ticarileştirilmesine yol açıyor. 


Taslak aracılığıyla belediyeler meclis karan alarak bölgenin artan otopark ihtiyacını karşılamak üzere; sosyal donatı alam dışındaki kullanımlara haiz parselleri kamulaştırabilecek. 


Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ali Hacıalioğlu otoparkların satışına da imkân tanıyan bu taslağın, otopark ihtiyacı adı altmda kamusal alanların satışı anlamına geldiğine dikkat çekti. Hacıalioğlu, "Bu taslak kabul edilemez bir taslak. Bu taslakla otopark sorunu bile ticarileştirilmiş olacak. Otopark alanlarının satışım öngören bu tasarının kabul edilmesi kamusal alanın pazarlanması anlamına geliyor. 


Otoparka bir gayrimenkul değeri olarak bakılıyor. Katlı otopark inşaatı yapılıyor, sonra kat kat ya da bölüm bölüm satılabiliyor. Örneğin mahalledeki bir otoparkta yer satın alınabilecek dolayısıyla kamusal alan pazarlanmış olacak" diye konuştu. 


Hacıalioğlu, kamunun zarara uğratıldığı bu taslakla, kentsel toprakların koruma ve kullanma dengesinin bozulacağı ve egzoz saliminin tehlikeli bir boyuta ulaşmasına neden olacağım belirtti. 


Taslağm kamu elinde bulunan arazilerin farklı yöntemlerle elden çıkartılmasına neden olacağını ve gelecekte yapılacak olan plan çalışmalarında farklı kentsel donatı elde etmek için kamu kurumlarının, kamulaştırma yoluna gitmek zorunda kalacağını söyleyen Hacıalioğlu, "Böylece, kamu bu alandaki arazilerini elden çıkardığı için kamulaştırma yöntemi ile yeni araziler almak zorunda kalacak" dedi. 


Cumhuriyet