28 / 03 / 2024

Konut kredisi faizlerindeki artış devam edecek mi?

Konut kredisi faizlerindeki artış devam edecek mi?

Bankaların konut kredisi faiz oranları son bir haftadır artma eğilimine girdi. Peki konut kredisi faiz oranları artmaya devam edecek mi?



Konut kredisi faiz oranlarında yaklaşık beş aydır süren düşüş hareketi geçen hafta son buldu. Özel bankalar piyasa koşulları karşısında bir bir faiz arttırmaya başladı. Geçtiğimiz haftadan bugüne birden fazla kez faiz oranlarında artış yapan bankalar oldu. Konut kredisi faiz oranları artmaya devam edecek mi?


Seçimlerin de sona ermesi ile konut kredisi kullanmak isteyen tüketici tamamen ekonomik duruma odaklandı. Ekonomik güven endeksinin azaldığı ve inşaat sektörü güven endeksinin uzun aylardır düştüğü resimde konut ihtiyacı olan tüketici ne yapmalı?


Yakın dönemde konut kredisi faizlerini etkileyecek en önemli etken döviz kuru olacak. 2018 Ağustos’ta yaşanan kur krizi sonrasında yükselen faiz oranları kısmi dengelenme süreci ile düşüş gösterirken geçtiğimiz haftadan itibaren kurdaki hareketlilik ile yeniden terse döndü.


Merkez Bankası Faizleri Düşer mi?

Kredi faiz oranları üzerinde direk etkili olan bir diğer veri ise TCMB’nin para politikası faizleri. Merkez Bankası 2018 Eylül ayından itibaren politika faizlerini yüzde 24 seviyesinde tutuyor. Piyasalarda, TCMB’nin repo faizlerini Haziran ayında düşürmesi beklentisi hakimken geçtiğimiz günlerde yaşanan kur yükselişi sonrası beklenti uzadı. 


Goldman Sachs, dün açıkladığı TCMB raporunda "Swap piyasasının zamanla normalleşmesi olası ancak, son oynaklığın likidite priminin yüksek kalmasıyla sonuçlanacağını düşünüyoruz. Bu da iç finansal koşullarda sıkılaşmaya neden olacak ifadelerine yer vererek indirim için beklentisini yılın 4. çeyreğine uzattı.  


Kur yükselişini engellemek için yapılan swap hamleleri, TL’nin değer kaybı, Brexit ve ABD - Çin ticari çekişmeleri dünya genelinde ekonomik tedirginlik yaratıyor. Bunun beraberinde bankacılık sektörünün likiditeye ulaşmasını zorlaştırıyor.


Uzmanların görüşü piyasa koşulları altında dolar kurunda yaşanacak olası bir yükseliş ya da Merkez Bankası'nın repo faizlerini düşmemesi bankaların kaynaklarını daraltacak. Söz konusu gelişmeler karşısında ise konut kredisi faiz oranlarında artış kaçınılmaz olacak. 


Konut Kredisi Faiz Oranları 

Seçim öncesinde devreye giren kamu bankalarının yüzde 1.28 faiz oranlı konut kredisi kampanyası halen devam ediyor. Uzun aylardır konut ihtiyacını erteleyen vatandaşın kampanyalarla yüzde 0.98’e kadar düşen konut kredisi faiz oranlarını değerlendirmesi faydalı olabilir. 


Kredi Pazarı’nın araştırmalarına göre en düşük tabela konut kredisi faiz oranı oran Ziraat Bankasının uyguladığı yüzde 1.28 üzerinden 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 5 yıl vadeli taksitleri yaklaşık 2.400 TL, 10 yıl vadeli taksitleri ise 1.600 TL oluyor. 10 yıl vadeli konut kredisinin vade sonunda toplam geri ödemesi 196.000 TL’ ye karşılık geliyor.