28 / 03 / 2024

Konut kredisi faiz oranlarında indirim beklentisi!

Konut kredisi faiz oranlarında indirim beklentisi!

Merkez Bankası Aralık ayı Para Politikası faizlerinde de beklentiye paralel olarak 200 puanlık indirim gerçekleştirdi. Politika faizlerindeki düşüş sonrasında konut kredisi faiz indirimi beklentileri arttı...



Merkez Bankası Temmuz ayında başladığı faiz indirimlerinin dün itibariyle dördüncüsü gerçekleşti. Son dört toplantıda arka arkaya politika faizlerinde indirim uygulayan Merkez Bankası toplamda 1200 baz puan indirim gerçekletirdi. 


Güncel olarak bir hafta vadeli repo faizlerinin %12 seviyesine gerilemesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya gibi temsilciler kararın büyüme verileri, iş dünyası için olumlu olduğunu görüşünde bulundu. 


Merkez Bankası’nın geçtiğimiz üç politika faiz indiriminin hemen ardından kredi faizlerinde hızlı düşüşler gerçekleşmişti. Kamu bankaları ile başlayan konut kredisi faiz indirimleri özel bankaların atakları ile halen devam ediyor. Son haftalarda özel bankaların kredi faiz indirimleri sonrasında cazibesini yitiren kamu bankalarının yeniden iddialı faiz indirimi beklentisi büyüdü. En son Ağustos başında konut kredisi faiz indirimi gerçekleştiren Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank uzun süre boyunca piyasadaki en uygun faiz oranlarını kullandırmıştı. Bankaların tekrar piyasadaki cazip konumunu korumaları bekleniyor.


 

Güncel olarak bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %1.32 düzeyinde seyrediyor. En uygun tabela konut kredisi faizi %0.98 iken kampanyalı ürünler kapsamında faiz oranı %0.95’e kadar iniyor.


Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre, en uygun konut kredisi faiz oranı üzerinden 250.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin aylık taksitleri 3.500 TL oluyor. Kredinin masraflar dahil toplam geri ödemesi ise 420.000 TL’ ye karşılık geliyor. 


Konuta Bir Destekte Devletten Geldi

Konut ihtiyacı olan tüketiciye bir destekte devletten geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘tarihin en düşük konut kredisi faiz oranı olacak’ ifadeleri ile duyurduğu konut projesi dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 100.000 Sosyal Konut Tanıtım Toplantısı’nda duyuruldu. 


Detayları netleşen projeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan anlattı. Erdoğan bir ile bir buçuk sene içinde teslim edileceğini bildirdiği proje için "%10 peşinatın ardından kalanın tamamı için aylık 894 TL'den başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkanı sağlayacağız." dedi.


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise ‘‘Her yıl 100.000 konutu vatandaşlarımıza kazandıracak bu proje modelinin finansal altyapısını tamamladık. İstiyoruz ki hiçbir vatandaşımızın en temel haklarından olan barınma sorunu kalmasın.’’ ifadelerini aktardı. 


En uygun konut kredisi faizi hangi bankada?



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler