25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm emsallerin yükseltilmesiyle başarılabilir!

Kentsel dönüşüm emsallerin yükseltilmesiyle başarılabilir!

Bursa’da Uludağ Üniversitesi ve İnşaat Burada Dergisi’nin ortaklaşa düzenlediği 2. Bursa İnşaat Zirvesi’nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentsel dönüşümün imar planlarında emsallerin yükseltilmesiyle başarılabileceğini söyledi. Turizm alanında emsalleri artırdıklarını ve Bursa’yı bir anda 20’ye yakın 5 yıldızlı otelle buluşturduklarını söyleyen Başkan Altepe, aynı stratejinin kentsel dönüşüm çalışmalarında da izlenebileceğini ifade etti.



Uludağ Üniversitesi(UÜ) ve İnşaat Burada Dergisi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen inşaat zirvesi, UÜ Mete Cengiz Salonu’nda gerçekleştirildi. Zirvenin açılış törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UÜ Rektörü Prof.Dr. Kamil Dilek, ilçe belediye başkanları, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


“Turizmde denedik, başarılı sonuçlar aldık” 

Zirvenin açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, topraklarının tamamına yakını deprem kuşağında bulunan Türkiye açısından kaçınılmaz olan kentsel dönüşüm probleminin imar planlarında emsal artışına gidilerek çözülebileceğini söyledi. Benzer çalışmayı Bursa’da turizm alanında denediklerini ve yatırımcıları ‘emsal artışına giderek’ birbirinden nitelikli konaklama tesisleri yapmaya teşvik ettiklerini belirten Başkan Altepe, bunda da başarılı sonuç aldıklarını ifade etti. Vatandaşın duyarlı olması, müteahhidin de haklı konumuna taşınması durumunda kentsel dönüşümün gerçekleşebileceğini vurgulayan, getirilen her akıllı projeyi Büyükşehir Belediyesi olarak destekleyecekleri sözünü veren Başkan Altepe, “Bizler bu stratejiyi turizm sektöründe uyguladık ve başarılı sonuç aldık. Eğer bu şekilde hareket edilirse, yerel yönetim olarak her türlü kolaylığı sağlarız ve dönüşüm mümkün hale gelir. Bursa’mız estetik bir görünüme, vatandaşımız da nitelikli sosyal konutlara, donatı alanlarına kavuşur” dedi.


“Mülk sahipleri gelsin, üzerimize düşeni yapalım”

Başkan Altepe, konuşmasında, bir belediyenin bugünkü şartlarda bölgesinin tamamında dönüşüm yapmasının mümkün olmadığını kaydetti. Daha önce küçük bir bölgede dönüşümü denediklerini ve 4400 hissedarla yıllar boyu uğraştıklarını hatırlatan Başkan Altepe, 1100 mahallesi bulunan Bursa’da dönüşüm imkanının olmadığını ifade etti. Kentsel dönüşüm yapılabilmesi için vatandaşın duyarlı ve istekli olmasının, müteahhitlerin de artı değer sağlayabilmesinin şart olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Kentsel dönüşüm yapılabilmesi için vatandaşın duyarlı olması ve harekete geçmesi gerekiyor. Bu konuda ön çalışma yapılıp bizlere sunulmalı. Bu çalışmaları destekleyelim, teşvik edip öncü olalım. Site sahipleri, mahalleli çalışsın, biz de üzerimize düşeni yapalım. Ön çalışmalarını yapsınlar, yıkıp güzelleştirelim. Bu konuda seferberlik ilan edilmesi gerekiyor” diye konuştu. 


Bakan Güllüce’den ‘Rantsal dönüşüm’ anlayışına tepki 

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ise, konuşmasında, kentsel dönüşüm çalışmalarının ‘rantsal dönüşüm’ diye sunulmasına tepki gösterdi. Depremin 6 harfli olduğunu ve bu kelimenin söylendiği kadar kolay olmadığını dile getiren Bakan Güllüce, şu ifadeleri kullandı: 

"Deprem deyince 6 harf söylüyorsunuz. O kadar değil. Türkiye deprem kuşağındaysa, inşaat malzemeleri kalitesizse, burada rant var demektir. Deprem yok, binalar sağlam, inşaat malzemeleri çok iyi, mühendislikler iyi diyorsan, nereden çıktı kentsel döşünüm diyorsan, o zaman benim söyleyecek bir şeyim yok. Ben tartışmam o zaman. Ama Türkiye böyle. Gençler, internete girin görün, o binaların nasıl göçtüğünü, karton kağıt gibi katlandığını görün. Çok komik bina tarzları var. Her bölgede onlarca örneği var. İstanbul´daki binaların 2 kata indirilmesi gerektiği yönünde fikir söyleyen mimarlar var. Bu bir temenni ise, romansa sıkıntı yok. Kız Kulesi´nin yanına oturup roman yazarsınız"


Programda Ada Creative Ajans Başkanı Serap Kaya, UÜ Rektörü Prof.Dr. Kamil Dilek, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali de birer selamlama konuşması gerçekleştirdi.



Bursa Büyükşehir Belediyesi



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri