28 / 03 / 2024

İzmir'de 3 bin 676 yapı ve 10 bin konut 'riskli' ilan edildi!

 İzmir'de 3 bin 676 yapı ve 10 bin konut 'riskli' ilan edildi!

İzmir'de iki yıl içinde 1144 hektarlık alan, 3 bin 676 yapı ve 10 bin civarında konut riskli olarak ilan edildi. 920 riskli yapı da yıkıldı.İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, “Şu anda çalışmalar devam ediyor. Kentsel dönüşüm gerçekleştiğinde İzmir’de her yıl 30 bin konut yapılacak.


Avrupa Yapı Denetim Kurulu  İzmir  Toplantısı’na İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Avrupa Yapı Denetim Kurulu (AYDK) Başkanı David Smith’in yanı sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Bölge Müdürü Selahattin Varan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Abdurrahman Suphi Şahin’de katıldı. İzmir ve Türkiye’de yapı güvenliği ve kentsel dönüşümün tartışıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’de gecekondulaşma sorunun sanayileşme ile başladığını belirterek, “Türkiye sanayileşmesinin başlamasıyla birlikte gelir düzeyi düşük olan Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu’dan İzmir’e  İstanbul  ’a, sanayileşen kentlere göç başladı. Ve her yıl İzmir Orta Anadolu nüfusu kadar nüfusuna ilave aldı. Yaklaşık 100 bin kişi her yıl göç etti. Yerel yönetimler politik olarak bunları engellemedi. Onlar için arsa da üretilemedi. Arsa üretilemeyince insanlar geldiler, İzmir’in varoşlarında yamaçlarda kendilerine göre bir yer çevirdiler. Birer baraka yaptılar. Sonra para kazandıkça o barakayı oturabilir bir hale getirmeye çalıştılar. Ama bunların hiçbirisi ne depreme dayanıklı, ne imara uygun, ne de insanca yaşanılacak yerler değil. Bu nedenle de hükümet 2000’li yıllarda bir yapı denetim yasası çıkardı. İzmir’de pilot uygulama illerinden birisiydi. Ve o yıldan sora yapılan binalar kesinlikle güvenilir, depreme dayanıklı ve inşaat yapı ruhsatlarına uygun. Onlarla ilgili hiçbir sorun yaşamayacaktır, yaşanmamıştır” diye konuştu.


CESUR KARARI DESTEKLEDİK


Demirtaş, 2012 yılında hükümetin yapı denetimi ile ilgili çıkardığı yasayı anımsatarak, “Hükümet benim de hayretle karşıladığım 2012 yılında bir yasa çıkardı. Ve Başbakan Erdoğan, dedi ki ‘Benim siyasi sonum olsa dahi, ruhsatsız olan riskli yapıları, depreme dayanıksız yapıların hepsini ortadan kaldıracağız, kentsel dönüşümleri yapacağız’. Bu bizim rüyamızda görsek dahi inanamayacağımız bir olaydı. Biz İzmir Ticaret Odası olarak da riskli ama cesur kararı sonuna kadar destekledik. Bu kapsamda kentsel dönüşümün bir parçası olmak üzere İzmir’de 192 hektar alanda kentsel dönüşüm yetkisini aldık. Ama henüz bakanlıktan resmi protokolü imzalamadık” dedi.


300 BİN KONUT DÖNÜŞECEK


Kentsel dönüşüm İzmir’de hız kazanacağını söyleyen İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, “Şu anda çalışmalar devam ediyor. Kentsel dönüşüm gerçekleştiğinde İzmir’de her yıl 30 bin konut yapılacak. Ve gelecek 10 yıl içerisinde de 300 bin konut dönüşecek ki bu bizim hedefimize de uyuyor. İzmir’de gelecek 10 yıl içerisinde gecekondu kalmayacaktır diye düşünüyoruz” şeklide konuştu.


EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Bölge Müdürü Selahattin Varan ise, İzmir genelinde bina yaş ortalaması 25’in üzerinde olduğuna belirterek, “Kaçak yapılaşmanın sayıştay raporlarından aldığımız bilgilere göre yaklaşık yüzde 60-65’e yakın olduğunu görüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürütücülüğünde ülke çapında faaliyetleri başlatarak daha konforlu yaşam standartlarının oluşması hedeflenmiştir. Hedeflenen yaşam çevrelerinin oluşmasında öncü şehir olarak ortaya çıkan kentlerden Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa kentlerinden biri olan İzmir’de Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz’ün yapı ve alan bazındaki çalışmaları devam etmektedir. İzmir’de bu kanunun 2012 yılında çıkmasıyla beraber, Türkiye’de bir defa da bir bölgede en büyük kentsel dönüşüm ilan edilen bir yer ilan ettik. Karabağlar 540 hektar civarındadır. Bu Türkiye’de en büyük tek başına, bir kerede ilan edilen kentsel dönüşüm alanıdır” diye konuştu.


DÖNÜŞÜM BİN İHTAYAÇ VAR


İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Abdurrahman Suphi Şahin ise belediye olarak kentsel dönüşüm ihtiyacı olan yerlerde, yerinde dönüşümü sağlamanın asıl amaçları olduğunu belirterek, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Kentsel yerleşme alanlarımız İzmir’de 11 bin 100 hektar bir büyüklüğe sahip. Dönüşüme ihtiyaç olan alanlarımız ise 4 bin 700 hektar. Bu kentsel yerleşim alanlarımızın yaklaşık yüzde 40’ına tekabül ediyor. Kentimizdeki yapı stokumuzun yaklaşık yüzde 40’ı dönüşüme ihtiyaç duymaktadır. 9 bin 600 yapının 20 bin bağımsız birimin olduğu bir alanın dönüşümünden bahsediyoruz bu dönüşümlerle. 6 projeyi projeleri bitirdiğimizde bu kadar da yapının dönüşümü bitirilmiş olacak.”



Egede Bugün