IZSU, suyun taşınması için toprak kanallar planlarken, proje ekibinde yer alan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "Homa Dalyanı'ndan sonra / Kuş Cenneti'nin ikinci dalyanını da kurtarırmak istiyoruz" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Tesisi'nde arıtılan suların "yok olma tehlikesi altındaki" Çil Azmak Dalyanı'na iletilmesi konusunda Ege Üniversitesi ile ortak çalışma başlattı.
Avrupa standartlarındaki arıtma kalitesiyle Türkiye'ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'in temizlenme sürecine ve ekolojik dengenin gelişmesine sağladığı katkılardan sonra şimdi de yok olma tehlikesi içindeki Çil Azmak Dalyanı'na "can suyu" verecek. Arıtma sularının bölgeye aktarılmasıyla, Türkiye'nin dördüncü büyük deltasının korunmasını da sağlanmış olacak. Güney Gediz Deltası'nda 22 milyon metrekarelik alanda yer alan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ndeki doğal yaşamı ve deltayı iyileştirmek ve geliştirmek için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, çevre adına önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü proje ekibi ile Güney Gediz Deltası'nda hayata geçirilecek uygulamalara ilişkin çalışmalara başladıklarını bildiren İZSU yetkilileri, "Çil Azmak Dalya'nın kıyı kordonunu yeniden yapacağız ve Çiğli arıtmanın kaliteli suyu ile tatlı su ihtiyacını karşılayan dalyanda balıklar üreyecek, balıkçılığın gelişmesine katkı koyacak " dedi.
Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nde yılda 220 milyon metreküp su arıtıyor. Arıtma tesisinde arıtılan suların denize deşarj edildiği 2.5 kilometrelik hat, pek çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Flamingo, pelikan, martı, şahin, kara leylek, gri balıkçıl, beyaz balıkçıl, küçük balıkçıl, kara batak, sakar meke, suna, angıt ve sumru gibi kuş türleri bulunuyor.
Ege Telgraf
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri