Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Üyesi Harun Hasyüncü, enerji israfının önlenebilmesi için binalara ısı yalıtımı yaptırılması gerektiğini belirterek Antalya'nın Erzurum'dan daha fazla yalıtıma ihtiyacı var dedi...
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Üyesi Harun Hasyüncü, enerji israfının önlenebilmesi için binalara ısı yalıtımı yaptırılması gerektiğini belirterek, "Mevcut yüzde 90'lık yapı stoğuna ısı yalıtımı yapılması durumunda buralarda kullanılan enerji yarı yarıya düşecek ve yıllık yaklaşık 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanabilecektir" dedi. Hasyüncü, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kullandığı enerjinin yüzde 73'ünü ithal ettiğini, toplam kullanılan elektrik enerjisinin ise yaklaşık yüzde 35'inin konutlarda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığını söyledi.Enerjinin ithal edilmesi ve maliyetinin çok yüksek olmasına rağmen verimsiz kullanıldığını ifade eden Hasyüncü, şunları kaydetti: "Enerjiyi verimli kullanabilmek için öncelikle binalara yalıtım yapılması gerekiyor. Yalıtımlı binayla yalıtımsız bina arasındaki enerji kullanım oranı yarı yarıya fark ediyor. Yönetmelik gereği yeni binalarda yalıtımlar yapılıyor. Ancak İZODER Yönetim Kurulu Üyesi Hasyüncü. "Antalya'da soğutma amaçlı kullanılan enerji, Erzurum'daki ısınma amaçlı kullanılan enerjinin 3 katından fazla. Ayrıca soğutma için ısıtmaya göre daha pahalı olan elektrik enerjisi kullanılıyor" dedi eski binalar Türkiye'deki toplam konut stoğunun yüzde 90'ını oluşturuyor ve bunların büyük çoğunluğunda yalıtım yok, asıl olarak bunlara yalıtım yapılması gerekiyor. Mevcut yüzde 90'lık yapı stoğuna ısı yalıtımı yapılması durumunda buralarda kullanılan enerji yarı yarıya düşecek ve yıllık yaklaşık 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanabilecektir. Bu da enerji ithalatımızıve dış ticaret açığını düşürecektir. Bu çok ciddi bir rakam. Kanal İstanbul, İstanbul'a yapılması düşünülen üçüncü havalimanı veya büyük baraj projelerinin 30-40 milyar avro olduğunu düşünürsek yapılacak enerji tasarrufuyla bu projelerin maliyeti kısa bir süre içinde buralardan karşılanabilir.
Türkiye'de sadece " soğuğa karşı yalıtım yapılır " gibi yanlış bir düşünce olduğunu belirten Hasyüncü, asıl yalıtımın sıcağa karşı yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de en soğuk ilin Erzurum, en sıcak yerlerden birisinin ise Antalya olarak bilindiğine dikkati çeken Hasyüncü, şöyle devam etti: " Antalya'daki soğutma amaçlı kullanılan enerji, Erzurum'daki ısınma amaçlı kullanılan enerjinin 3 katından fazla. Ayrıca soğutma için ısıtmaya göre çok daha pahalı olan elektrik enerjisi kullanılıyor. Bundan dolayı da Antalya'nın Erzurum'a göre daha fazla yalıtıma ihtiyacı var. Kışın, elektriğe göre daha ucuz olan doğalgaz veya kömürle ısınılabiliyor.
Yazın soğutma için elektrik enerjisiyle çalışan klimalar kullanılıyor. Aynı birim metrekare alanı kışın Erzurum'da ısıtırken, Antalya'da soğutuyoruz. Yapılan ölçümlere göre Antalya'da aynı birim alanı Erzurum'daki ısıtma giderine göre 3 kat daha fazla enerji harcayarak soğutmuş oluyoruz.
Bu nedenle yaz dönemlerinde özellikle Antalya'daki otellerin de devreye girmesi ve yoğun miktarda klimalarını kullanması nedeniyle Türkiye ciddi anlamda elektrik darboğazına girmektedir. " Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, şehirler bazında binalarda kullanılacak yalıtım plaklarının kalınlığını belirlediğini ve Kayseri bölgesi için 7 santimetrelik yalıtım plağı kullanılması gerektiğini ifade etti. Erzurum için bu kalınlığın 8, sıcak bölgelerde ise yanlış yönetmelikten dolayı yalıtım plağı kalınlığının 3-4 santimetreye kadar düştüğünü dile getiren Hasyüncü, sıcak bölgelerdeki yalıtım plağı kalınlığının da en az 7 santimetre olması gerektiğini vurguladı.
Dokuz Sütun
Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura, Yeni konut projeleri