23 / 11 / 2024

Antalya'da 10 yılda 292 kilometre bölünmüş yol yapılması ulaşımı kolaylaştırdı!

 Antalya'da 10 yılda 292 kilometre bölünmüş yol yapılması ulaşımı kolaylaştırdı!

Turizmin gözde merkezlerinden biri olan Antalya'da son 10 yılda, 292 kilometre bölünmüş yol yapıldı. Gelişen ulaşım altyapısı, hem turizme hem de ihracata olumlu etki etti.



Antalya'da 10 yılda 292 kilometre bölünmüş yol yapılması, ulaşımı oldukça kolaylaştırırken, turizmin yanı sıra ihracatı da canlandırdı


Turizmin gözde merkezlerinden biri olan Antalya'da son 10 yılda, 292 kilometre bölünmüş yol yapıldı. Gelişen ulaşım altyapısı, hem turizme hem de ihracata olumlu etki etti. 11 milyon turistin, havalimanı-otel ulaşımının yanı sıra, kültür turlarıyla Anadolu'ya taşınması gelişen altyapıyla kolaylaştı. 640 kilometrelik sahil bandında gerçekleşen kültür ve alışveriş gibi dev taşıma operasyonları, bölünmüş yol çalışmalarıyla daha tehlikesiz, hızlı hale geldi. Güneş ve domates kentinde, ekonominin dinamikleri de değişti. Yıllık 35 bin TIR'a ulaşan yaş meyve sebze ihracatı da, bölünmüş yollarla hızlandı. Türkiye'de üretilen her 100 domatesten 2'sinin üretildiği kentte, bölünmüş yol çalışmaları meyve sebze başta ihracata da önemli katkı yaptı. 


GÜNDE 70 BİN TURİST 

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, yaz sezonunda günlük 70 bin turistin havalimanlarından otellere ulaşımının sağlandığını belirterek, "Havalimanı merkezli gerçekleşen bu dev operasyon için bölünmüş yol çalışmaları çok büyük bir avantaj sağlıyor. Turistlerin birçoğu 3 saatlik hava yolculuğu ile Antalya'ya geliyor. Daha önce 2 saat süren havalimanı-otel ulaşımı, altyapı çalışmalarıyla 1 saate kadar indi. Bu turistler için büyük bir imkan" diye konuştu. Havalimanı-otel ulaşımının yanı sıra, kültür ve alışveriş turlarının da ulaşım altyapısının gelişmesiyle arttığını vurgulayan Çorabatır, diğer etkilerini de şöyle sıraladı: "Isparta- Burdur yolu üzerinde Denizli ve Pamukkale'ye, Korkuteli üzerinde de Kapadokya'ya her yıl binlerce turist gidiyor. Bunda ulaşım altyapısının iyileşmesi büyük önem taşıyor. Turizm Anadolu'ya yayılıyor. Oteller, 50 sektörden tedarik sağlıyor. Ayrıca ulaşım altyapısının gelişmesi, tedarik alanında da ulaşımı kolaylaştırdı. Günlük mal akışı arttı." 


GÜVENLİ YOLLAR 

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Burak Tonbul ise bölünmüş yol çalışmalarının ulaşıma güvenlik kazandırdığını söyledi. Daha önce güvenli taşımacılığın en önemli düşmanının yol kondisyonu olduğunu hatırlatan Tonbul, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık bu sorun ortadan kalktı. Yollarımızın standardı çok yükseldi. Trafik teröründe bu eksik kapatıldı. Özellikle şehirlerarası ulaşımda, süre kısaldı. Pamukkale ve Kapadokya gibi yerlere varış süresi, bugüne oranla yarısı daha fazlaydı. Artık hem daha güvenli, hem daha konforlu, hem de daha hızlı seyahat edilebiliyor. Devletin güvenli ulaşım adına attığı adımların ardından artık turizm sektörüne iş düşüyor." 


ÜRÜNLERİN RAF ÖMRÜ 

Yaklaşık 200 milyon doları domates olmak üzere 500 milyon dolarlık sebze ve meyve ihracatının gerçekleştirildiği Antalya'da, ihracat da ulaşım altyapısıyla gelişti. Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) Başkanı Mustafa Satıcı, ihracatın en önemli ayağının lojistik olduğunu belirterek, "Edirne Kapıkule'den Avrupa ve Rusya'ya, Samsun'dan Rusya'ya kara taşımacılığı ile ihraç ürünler ulaştırılıyor. Bu güzergâhlarda, yıllık 35 bin TIR taşımacılık yapıyor" dedi.Yaş meyve ve sebzenin bozulabilir ürünler olduğuna da değinen Satıcı, yolların ürünlerin ömrü üzerine etkisini anlattı: "Bölünmüş yollar, ihracatta zaman kaybını engelliyor. 20-24 saat arası bir zamanda, karayolu ülkenin sınır kapılarına ulaşıyor. Ürünlerin raf ömrü uzuyor. Rekabette avantaj sağlanıyor. Antalya Limanı da bölge için önemli aktarım noktası haline geldi. Mermer ihracatının artmasıyla limanda yoğunlaşma söz konusu. Isparta, Burdur ve Bucak mermerleri, Antalya Limanı'ndan ihraç ediliyor. Çevre yollarının tamamlanması, limana şehir trafiğine girmeden ulaşması için önemli." 


ULAŞIM YARIM SAAT 

Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül, havalimanı ile Kemer arasındaki yolun yarım saat kısaldığını, yakıttan da tasarruf edildiğini vurguladı ve "Havalimanından Kemer'e 1.5 saatte geliniyordu. Şimdi bu süre 1 saate düştü. Konforlu bir şekilde üst kalite bir yolla ulaşım sağlanıyor. Bölünmüş yolla yakıttan da tasarruf sağlanıyor. Özellikle tur otobüsleri için büyük avantaj. Bölge daha cazip hale geldi" dedi. 


YOL UZUNLUĞU YAKLAŞIK 500 KİLOMETREYE ULAŞTI

Antalya'da 2002 yılı sonunda 195 kilometre olan bölünmüş yol, 2013 yılı itibariyle 487 kilometreye ulaştı. 2003-2013 yılları arasında 292 kilometre bölünmüş yol yapıldı. Ayrıca 154 kilometrede yol iyileştirme çalışmasının gerçekleştiği 2003-2013 yılları arasında 4 bin 993 kilometrelik asfalt çalışması, 56 köprü, 521 kilometrelik korkuluk, 33 bin 112 metrelik düşey ve 7 milyon 530 bin 550 metrelik yatay işaretleme yapıldı. 2013 yılında 7 kilometrelik yeni bölünmüş yol yapımı ve 41 kilometrelik yol yenileme çalışması yapılması planlanıyor. 


Sabah



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı