23 / 04 / 2024

Çevre Bakanlığı riskli yapıya 99 milyon lira kamulaştırma bedeli ödedi!

 Çevre Bakanlığı riskli yapıya 99 milyon lira kamulaştırma bedeli ödedi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli yapıya 99 milyon lira kamulaştırma bedeli ödedi. 2014 yılının ilk altı aylık döneminde 23 bin 68 bina, toplamda ise 38 bin 87 bina riskli olarak tespit edildi. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 37 şehirde 106 alan Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kira yardımı için başvuran hak sahiplerine 41 milyon kira yardımı, protokol imzalayan bankalara 933 milyon faiz desteği ödemesi, riskli yapıda ikamet edenlere de 99 milyon liralık kamulaştırma bedeli ödedi. 2014 yılının ilk altı aylık döneminde 23 bin 68 bina, toplamda ise 38 bin 87 bina riskli olarak tespit edildi. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 37 şehirde 106 alan Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi. 


BANKALARA ÖDEME 


Riskli olduğu belirlenen alanların büyüklüğü ise 6 bin 931 hektara ulaştı. Kanun kapsamında riskli yapısını anlaşmayla tahliye eden hak sahiplerine kira yardımı olarak ödenmek üzere idarelere yaklaşık 14 milyon para aktarıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kira yardımı için başvuru yapan hak sahiplerine ise 41 milyon lira ödendi. Hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteğine ilişkin karar kapsamında protokol imzalanan bankalara ise 964 milyon lira faiz desteği verildi. Bu kapsamda riskli alan veya yapıda ikamet eden hak sahiplerine kamulaştırma bedeli olarak ödenen miktar ise 99 milyon lirayı aştı.

Bakanlığın Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından yaptığı toplam harcama tutarı ise 184 milyon lira oldu. ‘Çürük’ müteahhitlerin ayıklanması için yapılan çalışmalar kapsamında ise 27 bin müteahhide “Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası” verildi. 15 bin Geçici Ustalık Yetki Belgesi ise kayıt altına alındı. Kırsal alanlarda yöresel doku ve mimari özelliklere uygun yapılaşma çalışmaları kapsamında ise Edirne, Bursa ve Balıkesir için 36 tip proje elde edildi. Şanlıurfa ve Erzurum İlleri için de 12 tipte projelendirme çalışmaları sürdürülüyor.


Hürriyet