Gayrimenkullerin tapu devir işlemleri için belli müdürlükte harçların ödenmesi gerekiyor. Dün yapılan değişiklikle binde 20 olan tapu harcı binde 15'e düşürüldü. İşte yeni tapu harcı hesaplama örnekleri 2017...
Gayrimenkullerin satışa konu olması, satıcı için gelir sağlarken bazı vergiler nedeni ile giderlere de sebep oluyor. Bu giderlerin başında tapu harcı geliyor.
Tapu harcı hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ödeniyor. Ancak kimi zaman tapu harcı masraflarını tarafların anlaşmalarına göre, yalnız alıcı ödeyebiliyor.
Ödenecek tapu harcı hesaplaması gerçekleşen satış bedeli üzerinden yapılıyor. Tapu harcı hesaplamalarında binde 20 oranı kullanılıyordu.
Bakanlar Kurulu, kendisine verilen yetkiyi kullanarak tapu harcında indirime gitti. Söz konusu indirim 30 Eylül 2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanmak üzere geçerli olacak.Buna göre 6 aylık bir süre boyunca tapu harçları binde 20 değil, binde 15 olarak tahsil edilecek.
Yeni tapu harcı hesaplama örnekleri 2017!
Satış değeri 100 bin TL olan satışın tapu harcı Bin 500 TL
Satış değeri 200 bin TL olan satışın tapu harcı 3 bin TL
Satış değeri 300 bin TL olan satışın tapu harcı 4 bin TL
Satış değeri 400 bin TL olan satışın tapu harcı 6 bin TL
Satış değeri 500 bin TL olan satışın tapu harcı 7 bin 500 bin TL
Yasal olarak bu bedellerin alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı tahsil edilmesi gerekiyor. Tapu satış harcının yanı sıra tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor. 2017 yılında bu masraf 90,50 TL olarak tahsil ediliyor.
Yeni tapu harcı kararı tam metni 2017!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com