30 / 10 / 2024

Yeni imar yönetmeliğine göre evler nasıl inşa edilecek?

 Yeni imar yönetmeliğine göre evler nasıl inşa edilecek?

Yeni İmar Yönetmeliği, dün Resmi Gazete'de yayımlandı. 1 Ekim 2017 tarihi itibari ile geçerli olacak yeni yönetmelik konutlara da yeni şartlar getiriyor...


Ekim 2017 tarihi itibari ile geçerli olacak Yeni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin yayımlandı. Yönetmelik yeni yapılacak olan konutlara da yeni şartlar getiriyor. 


Yeni yönetmelik ile stüdyo dairelerin yapımı yasaklanıyor. Her müstakil en az 28 metrekare büyüklüğünde en az 1 oturma odası ve yatak odasına sahip olmak zorunda olacak. Böylece 1+0 daireler artık inşa edilemeyecek.


Her müstakil konutta en az;

Dar KenarıNet Alanı

1 oturma odası3.00 metre12 metrekare

1 yatak odası2.50 metre9 metrekare

1 mutfak veya yemek pişirme yeri1.50 metre3.30 metrekare

1 banyo veya yıkanma yeri1.20 metre3 metrekare

1 tuvalet1.00 metre1.20 metrekare



3 veya daha az odalı konutlarda yıkanma yeri ile tuvalet aynı yerde düzenlenebilecek.Hol ve koridor genişlikleri 1.20 metreden az olamayacak.


Mutfak nişi ve oda ile banyo ve tuvaletin aynı mekânda düzenlenmesi halinde her mekân için öngörülen en az alanların toplamı kadar alan düzenlenmek zorunda olacak.


Yukarıda belirtilen bu piyesler ile koridor ölçüleri engellilerin de kullanımını sağlayacak standartlara uygun olacak.


Mutfak, oda ve tuvalet/banyo havalandırmaları aynı boşluğa açılamayacak. Ancak, banyo ve tuvalet havalandırmaları aynı boşluğa açılabilecek.


Enerji odaları ve su depoları, ıslak hacimlerin altında teşkil edilemeyecek.


Bağımsız bölüm iç duvar kalınlıkları en az 0.10 metre, diğer bütün duvar kalınlıkları en az 0.20 metre olarak düzenlenecek. 


Çıkmalar

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabilecek. Ancak:


a) Kapalı Çıkmalar;

1) Parsellerin yol cephelerinde parsel sınırları içerisinde kalmak koşuluyla yapı yaklaşma sınırından itibaren en fazla 1.50 metre taşacak şekilde çıkma yapılabilir.


2) Arka ve yan bahçe mesafelerine, parsel sınırlarına 3.00 metreden fazla yaklaşmamak kaydı ile 1.50 metre taşabilir.


3) Bina tabanı zeminde yapı yaklaşma sınırlarından daha içeri çekilerek 1’inci ve 2’nci fıkralardaki mesafelere tecavüz etmemek şartı ile istenilen ölçülerde yapılabilecek.


Açık Çıkmalar;

1) Parsellerin yol cephelerinde parsel sınırları içerisinde kalmak koşuluyla yapı yaklaşma sınırından itibaren en fazla 1.50 metre taşacak şekilde çıkma yapılabilecek.


2) Arka ve yan bahçe mesafelerine, parsel sınırlarına 3.00 metreden fazla yaklaşmamak kaydı ile 1.50 metre taşabilecek.


3) Bina tabanı zeminde yapı yaklaşma sınırlarından daha içeri çekilerek 1’inci ve 2’nci fıkralardaki mesafelere tecavüz etmemek şartı ile istenilen ölçülerde yapılabilecek.


4) Bitişik nizamda bitişik olduğu komşu sınırına 2.00 metreden fazla yaklaşamayacak.


5) Farklı bağımsız bölümlere ait açık çıkmalar arasında en az 3.00 m boşluk bırakılacak.


(2) Açık ve kapalı çıkmaların tabii zeminden veya tesviye edilmiş zeminden çıkma altına kadar en yakın şakûli mesafesi en az 2.40 metre olacak.


(3) Bina cephesi boyunca açık çıkma yapılamayacak.


(4) Zemin katta kendi parsel hududu dışına taşmayan, hangi katta yapılırsa yapılsın 0.20 metreyi geçmeyen motif çıkmalar yapılabilir. Bahçe içinde yapılacak üstü açık teras ve zemin kat giriş merpenleri ile bina cephesinden itibaren genişliği 2.50 metreyi geçmemek, tretuar dışına taşmamak ve en alçak noktası tretuar kotundan en az 2.50 metre yükseklikte yapılacak giriş saçakları çıkma değildir.


(5) Bina cephelerinde, hafif malzemeden yapılmak, parsel sınırına taşmamak ve kapalı mekân oluşturmamak kaydıyla 0.50 metreye kadar güneş kırıcı yapılabilecek.



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com