19 / 03 / 2024

Yeni imar barışı olacak mı?

Yeni imar barışı olacak mı?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yeni imar barışı süreci olacak mı?" sorusunu yanıtladı....



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni bir "imar barışı" sürecinin şu an için söz konusu olmadığını açıkladı.


Anadolu Ajansı'ndan Ayşe Şensoy Boztepe'de yer alan habere göre; Kurum, Türkiye genelindeki sorunlu yapıları ilgilendiren imar barışı uygulamasıyla ilgili konuştu. 


İmar barışının yaklaşık 13 milyon konutu ilgilendirdiğinden bahseden Kurum, sürecin 31 Aralık 2017 yılından önce yapılmış yapıları kapsadığını açıkladı.


Kurum, uygulamanın vatandaşların elektrik, su, doğal gaz gibi konulardaki sorunlarını aşmaları, mülklerini teminat olarak gösterebilmeleri ve kat mülkiyetine geçme süreçlerini işleten bir barış süreci olduğunu kaydetti.


İmar barışından yaklaşık 7 milyon 400 bin kişinin istifade ettiğinden bahseden Kurum, bu kapsamda yaklaşık 24 milyar 744 milyon lira bedel yatırıldığını ifade etti.


- "30 bin yapı kayıt belgesi aykırılık nedeniyle iptal edildi"

İmar barışına en çok başvuruların İstanbul'un geldiğini, bu ili  İzmir  ve Ankara'nın izlediğini söyleyen Kurum, şu ifadeleri kullandı:


"Vatandaşlarımızın başvurularının kanuna uygun olup olmadığının ve 31 Aralık 2017'den önce yapılıp yapılmadığının kontrolünü yapıyoruz. Yapı kayıt belgelerinde aykırılıklar tespit ediyoruz, yine yapı kayıt belgelerinde fiilen sahaya uymayan, doğru beyan edilip edilmediği süreçleriyle ilgili kontrol ettiğimizde farklılıklar görüyoruz. Bu çerçevede gelinen tarih itibarıyla yaklaşık 30 bin yapı kayıt belgesi aykırılık nedeniyle iptal edilmiştir ve bu yapılara ilişkin de hukuki süreç başlatılmıştır. Bu işlemi açıkçası devam ettireceğiz." 


"Yeni bir imar barışı süreci şu an için söz konusu değil." diye konuşan Kurum, süreci hakkaniyet, eşitlik ve şeffaflık çerçevesinde yönetecek adımlar attıklarını sözlerine ekledi.


- "Dijital ikizlerle kaçak yapıların takibini yapıyoruz"

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen, tüm şehir merkezlerinin 3 boyutlu dijital ikizinin oluşturulduğu "Kentsel Yerleşim ve Gelişme Alanlarında 3 Boyutlu Topoğrafya ve Bina Modeli Oluşturma" projesinden bahseden Kurum, bu uygulamanın Elazığ depreminde kullanıldığından bahsetti.


Lazer tarayıcılar, drone ve İHA'lardan alınan bilgileri, deprem sonrasında sahada birebir karşılaştırdıklarından bahseden Kurum,  "Bacası yıkılan veya farklı bir çöküntü oluşan binaları dijital ikizleriyle tespit ettik. Dijital ikizlerle kaçak yapıların takibini de yapıyoruz. Eski uydu görüntüleri yeni görüntülerle karşılaştırılarak, nerede ne farklılık var net bir şekilde görünüyor." dedi.


Sanayi alanları 'yatay yapılaşma' için şehrin dışına taşınacak!



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler