23 / 04 / 2024

Yeni inşa edilen binalarda emlak vergisi var mı?

 Yeni inşa edilen binalarda emlak vergisi var mı?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında, konut, işyeri, arsa ve arazi sahipleri emlak vergisi mükellefi oluyor.Peki yeni inşa edilen binalarda emlak vergisi var mı?


Yeni inşa edilen binalarda emlak vergisi var mı?

Gayrimenkuller için ödenecek emlak vergisi birinci taksit dönemi Mart ayı itibarıyla başlamıştı. Emlak vergisinden muaf olmayan gayrimenkul sahipleri tarafından birincit takstilerin 1 haziran tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.


İki eşit taksit şeklinde ödenebilen vergi, tek seferde de ödenebiliyor. Ancak tek seferde ödeme yapmak isteyen mükelleflerin emlak vergilerini 1. taksit dönemi içerisinde ödemeleri gerekiyor.ikinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.


Emlak vergisinde bazı muafiyetlikler bulunuyor.Muafiyet şartlarını taşıyan kişiler emlak vergisi ödemesi yapmıyor.

Emlak vergisi muafiyet şartları şu şekilde:


- 200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler, emlak vergisinden muaf tutuluyor.Peki yeni inşa edilen binalarda emlak vergisi var mı?


Yeni inşa edilen binalar geçici muafiyet kapsamına giriyor. Geçici muafiyetten yararlanmak için, binanın yeni olması, mesken (konut) olarak kullanılması ve emlak Vergisi bildirimlerinin süresi içinde yapılması gerekiyor.Bu koşulları taşıyan taşınmazlar için yeni yapılar binalar ilk sene vergi ödemiyor.


Fakat binanın alındığı yıl sonuna kadar emlak vergisi bildiriminin verilmesi gerekiyor.Örneğin 2015 yılında gayrimenkul alanlar bu sene emlak vergisi ödemeyecek. Ancak 2015'in sonuna kadar emlak vergisi bildiriminde bulunmaları gerekiyor.

Emlak vergisinden muaf olan binalar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com