03 / 05 / 2024

Yabancıların tapu masrafı!

 Yabancıların tapu masrafı!

Yabancıların Türkiye sınırları içinde taşınmaz mal edinmeleri söz konusu olabiliyor ancak uymaları gereken bazı kurallar bulunuyor.Peki yabancıların tapu masrafı ne kadardır?İşte yabancıların tapu masrafı 2015..


Yabancıların tapu masrafı!

Yabancı uyruklu kişilerin taşınmaz mal edinmesi söz konusu olabiliyor.Yabancıların tapu işlemleri ile ilgili yasal hükümler 2644 sayılı Tapu Kanunu kapsamında 35. maddede yer alıyor. Yabancı uyruklu kimseler, kanuni sınırlara uyulması şartı ile Türkiye'de nitelik bakımından her türlü gayrimenkul edinebiliyor.


Yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve kiralaması mümkün olmuyor.Yabancı uyruklu gerçek kişiler, en fazla 30 hektar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde 10'una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.


Kanun hükümlerine aykırı olarak edinilen, edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen, süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyenler tasfiye hükümlerine tabi oluyor.


Yabancıların tapu masrafı ne kadar?


Taşınmaz edinirken yabancıların da ödemesi gereken tapu masrafı bulunuyor ve bu konuya Türkiye'de yabancıların taşınmaz edinimi rehberi'nde yer veriliyor. Burada yer alan bilgilere göre tapu harcının ve ekstradan döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekiyor.Her sene bu ücret yeniden belirleniyor.2015 yılı için tapu masrafları şu şekilde:


-İlgili Belediyeden alınan ''Emlak Rayiç Değeri''nden az olmamak üzere satış bedeli üzerinden, hem alıcı hem satıcı tarafından tapu harcı ödenir. (492 sayılı Harçlar Kanununa göre belirlenen tapu harcı oranı %2’dir.)


-Yöresel olarak belirlenen döner sermaye ücreti ödenir. (2015 yılı için en fazla 82,5 x 2.5 TL )


-2644 sayılı Tapu Kanununun 35 inci maddesine göre yapılan mülkiyeti devir borcu doğuran işlemlerde hizmet bedeli, işlem sırasında ve işlem için belirlenen döner sermaye bedeline ilave maktu olarak tapu müdürlüğünce tahsil edilir.(2015 yılı için: 385 TL)


Yabancıların tapu işlemleri!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com




Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri