27 / 04 / 2024

Yabancıların emlak vergisi!

Yabancıların emlak vergisi!

Tapu Kanunu kapsamında yabancıların tapu alması ile ilgili yasal esaslar açıklanıyor.Kanuna göre yabancılar Türkiye'den taşınmaz edinebiliyor.Peki yabancılar emlak vergisi öder mi?İşte yabancıların emlak vergisi..


Yabancıların emlak vergisi!

Türkiye'de yabancıların taşınmaz ve sınırlı ayni hak ediniminin mümkün olup olmadığı konusunda Türkiye Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarından veya Türkiye’deki temsilciliklerinden bilgi alınabiliyor. 


Yabancı uyruklu kişiler kanuni sınırlamalara ve şartlara uymak kaydıyla Türkiye'den ev alabiliyor.


Yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve kiralaması mümkün olmuyor.Yabancı uyruklu gerçek kişiler, en fazla 30 hektar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.


Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde 10'una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.Kanun hükümlerine aykırı olarak edinilen, edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen, süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyenler tasfiye hükümlerine tabi oluyor.Peki yabancılar emlak vergisi öder mi?


Yabancılar da Türkler ile aynı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Buna göre yabancılar için emlak vergisi muafiyeti bulunmuyor.


Fakat Emlak Vergisi Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, Yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan binalar ile elçilerin ikametine mahsus binalar ve bunların müştemilatı (Karşılıklı olmak şartiyle) ve merkezi Türkiye'de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye'deki temsilciliklerine ait binalar emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Yabancıların tapu harcı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com