02 / 05 / 2024

Yabancıların tapu işlemleri!

 Yabancıların tapu işlemleri!

Yabancıların tapu işlemleri ile ilgili yasal hükümler Tapu Kanunu kapsamında ele alınıyor.Peki yabancıların tapu işlemleri nelerdir?Yabancıların tapu işlemleri nasıl yapılır?İşte yabancıların tapu işlemleri..


Yabancıların tapu işlemleri!

Yabancı uyruklu vatandaşlar,bazı kanuni yükümlülüklere uymak şartıyla Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkul sahibi olabiliyor.


2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 18 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6302 sayılı Kanun ile değişik 35. Maddesi uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı kaldırılıyor


Yabancıların taşınmaz ediniminde kanuni sınırlamalar şu şekilde sıralanıyor:


-Ülke genelinde, yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabilir ve sınırlı ayni hak edinebilir.


-Yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve izin almadıkça kiralaması mümkün değildir.


-Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün  %10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.


-Gerçek kişilerle yabancı ülkelerde kendi mevzuatlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri lehine taşınmaz rehni tesisinde kanuni sınırlamalar uygulanmaz.


-Kanun hükümlerine aykırı olarak edinilen; edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen; proje şartıyla satın almalarda süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyen; taşınmazlar tasfiye hükümlerine tabidir.


Yabancıların tapu işlemleri nelerdir?


Taşınmaz maliki veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ne söz konusu taşınmaz için ön başvuru yapması gerekiyor.Ön başvuru koşullarında eksiklik olması ve tamamlanabilecek durumda olması halinde ön başvuru dosyası bekletiliyor.

 

Yabancı uyrukluların taşınmaz için temin etmesi gereken belgeler ise şu şekilde:


-Taşınmazın Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi,

-Kimlik belgesi veya pasaport (Gerektiğinde tercümesi ile birlikte),

-İlgili Belediyeden, taşınmazın ''Emlak Rayiç Değeri Belgesi''nin alınması,

-Binalar için (konut, işyeri… vb.) zorunlu deprem sigortası poliçesi,

-Satıcının 1 adet, alıcının 2 adet fotoğrafı (son 6 ay içinde, 6x4 ebadında).

-Türkçe bilmeyen taraf varsa yeminli tercüman,

-Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile işlem yapılması halinde, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği.


Yabancılar gerekli işlemleri yaptıktan sonra her sene yeniden belirlenen tapu harcını da ödemesi gerekiyor.


Tapu işlemi harçları 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler