27 / 04 / 2024

Yabancıların tapu harcı ne kadar?

Yabancıların tapu harcı ne kadar?

Tapu dairesindeki tapu işlemleri için belirlenen miktarlarda harç ödeniyor.Peki yabancıların tapu harcı ne kadar?İşte yabancıların tapu harcı 2015..


Yabancıların tapu harcı ne kadar?

Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye’de her türlü taşınmaz satın alabiliyor.Ancak kanuni sınırlamalara uyulması gerekiyor. 


Yabancı bir kişinin Türkiye’de satın alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemiyor. 


Yabancıların taşınmaz alımı öncesinde, bölgedeki askeri makamlardan izin alınması da gerekiyor. Bahsekonu olan taşınmazın güvenlik bölgesi içinde bulunması halinde, yabancılara satış işlemi yapılması mümkün olamayacağından, bu konunun ödeme yapılmadan önce açıklığa kavuşturulması önemli oluyor.


Yabancıların Türkiye'deki tapu işlemleri için öncelikle, mülkün maliki ile ön başvuru yapmaları gerekiyor. Ön başvurular genellikle öğle tatilinden önce, Tapu Müdürlüğü’nde sıra numarası alınarak yapılıyor.Peki yabancıların tapu harcı ne kadar?


Tapu dairesindeki tapu işlemleri için belirlenen miktarlarda harç ödeniyor.2015 yılında yabancıların tapu harcı şu şekilde:


*İlgili Belediyeden alınan ''Emlak Beyan Değeri''nden az olmamak üzere satış bedeli üzerinden, hem alıcı hem satıcı tarafından tapu harcı ödenir. (492 sayılı Harçlar Kanununa göre 2015 yılı için belirlenen tapu harcı oranı %2’dir.)


*Yöresel olarak belirlenen döner sermaye ücreti ödenir. 


*Taşınmazın askeri ve özel güvenlik bölgeleri dışında kalıp kalmadığının Tapu Müdürlüğü tarafından yetkili komutanlığa sorulması aşamasında gerekirse Kadastro Müdürlüğünce hazırlanan harita için döner sermaye ücreti ödenir.

Yabancıların tapu işlemleri için gerekli belgeler nelerdir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com