29 / 03 / 2024

Yabancıların ev alma hakkı var mıdır?

 Yabancıların ev alma hakkı var mıdır?

Yabancı uyruklu kişilerini Türkiye'den ev alması ile ilgili olarak aranan şartlar ve uygulanan prosedür Tapu Kanunu kapsamında ele alınıyor. Peki Yabancıların ev alma hakkı var mıdır? diyorsanız işte yanıtı...


Yabancıların ev alma hakkı var mıdır?

Yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye'den taşınmaz mal alımları ile ilgili yasal esaslar Tapu Kanunu madde 35'te düzenleniyor. Peki Yabancıların ev alma hakkı var mıdır? diyorsanız işte yanıtı...


İlgili maddede yapılan düzenlemelere göre, kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.


Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu ve kişi başına ülke genelinde otuz hektarı geçmemesi gerekiyor. 


Yabancıların ev almasındaki diğer şartlar ise şu şekilde:

-Yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve izin almadıkça kiralaması mümkün değildir.


-Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün  %10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.


-Gerçek kişilerle yabancı ülkelerde kendi mevzuatlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri lehine taşınmaz rehni tesisinde kanuni sınırlamalar uygulanmaz.


-Kanun hükümlerine aykırı olarak edinilen; edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen; proje şartıyla satın almalarda süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyen; taşınmazlar tasfiye hükümlerine tabidir.

Yabancıların tapu işlemleri için gerekli belgeler nelerdir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com