20 / 04 / 2024

Yabancılar ev alabilir mi?

Yabancılar ev alabilir mi?

Tapu Kanunu kapsamında yabancıların tapu alması ile ilgili yasal esaslar açıklanıyor.Buna göre yabancılar ev alabilir mi?Yabancılar nasıl ev alabilir?İşte yabancıların ev almasına ilişkin bilgiler..


Yabancılar ev alabilir mi?

Tapu Kanunu kapsamında yer alan yabancıların tapu alması ile ilgili yasal esasları barındıran madde 35 gereğince Türkiye sınırları içindeki yabancı uyruklu kişiler taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.


Buna göre yabancı uyruklu gerçek kişilerin taşınmaz edinimleri için ilgili tapu sicil müdürlüklerine başvurularında:

-Kimlik belgelerini veya pasaportlarını,

-Yurt dışından verilen vekaletnameler esas alınarak vekaleten işlem yaptırmaları halinde, tercümeleriyle beraber vekaletnamelerin aslını veya onaylanmış bir örneğini

-Taşınmaz edinimleri ikamet iznine tabi yabancıların ilgili emniyet müdürlüklerinden verilen ikamet tezkerelerini beraberlerinde bulundurmaları gerekiyor.


Yabancılar Türkiye'de tapu sahibi olabilmesi için kanuni sınırlayıcı hükümlere uyulması gerekiyor. Bu esaslar şu şekilde özetleniyor:

*Yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve kiralaması mümkün değildir.


*Kanun hükümlerine aykırı olarak edinilen, edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen, süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyenler tasfiye hükümlerine tabi olur.


*Yabancı uyruklu gerçek kişiler, en fazla 30 hektar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.


*Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde 10'una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.


Yabancıların tapu masrafı!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com