28 / 04 / 2024

Veraset ilamı nereden alınır?

 Veraset ilamı nereden alınır?

Veraset ilamı, bir kimsenin vefatının ardından mirasçılarının kimler olduğunun tespiti için gerekli olan belge olarak kullanılıyor. Peki veraset ilamı nereden alınır? İşte yanıtı...


Veraset ilamı nereden alınır?


Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, mirasçılarının kim olduğunun tespit edilmesi açısından Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edilen ve mirasçıların listesini içeren hukuki belge olarak biliniyor. 


Veraset ilamını almak için iki adres bulunuyor. Bunlardan bir tanesi noter, diğeri sulh hukuk mahkemeleri. Sulh hukuk Mahkemeleri kanalıyla veraset ilamı çıkartmak istiyorsanız, bir dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. Sulh Hukuk Mahkemesi nüfus kaydınızı ilgili nüfus biriminden talep edecektir. Burada süreci hızlandırmak istiyorsanız, Sulh Hukuk Mahkemesinden nüfus müdürlüğüne gidecek müzekkereyi elden takipli olarak isteyebilir, müzekkereyi nüfus müdürlüğüne götürerek cevabını Mahkemeye elden teslim edebilirsiniz. Bundan sonra Mahkemece tanık dinlenmesine yer olmadığı düşünülüyorsa bir duruşma ile veraset ilamını alabilirsiniz.


Sulh Hukuk Mahkemelerinde işlemler biraz daha uzun sürdüğünden, benim tavsiyem noter kanalıyla veraset ilamını çıkartmanız. Notere veraset ilamı için başvurduğunuzda öncelikle nüfus kayıtlarınız incelenerek mirasçı olup olmadığınıza bakılacaktır. Her ne kadar, artık noterler elektronik ortamdan nüfus kayıtlarınıza ulaşabiliyor olsa da, notere giderken yine de yanınızdan nüfus müdürlüğünden aldığınız nüfus kayıt örneğini götürmenizde fayda bulunmaktadır. Nüfus kayıtlarına göre, mirasçı olmanızın tespitinden sonra Medeni Kanun uyarınca miras paylarını ve mirasçıları gösteren veraset ilamı tarafınıza verilecektir.


Ne var ki, nüfus kayıtlarınızda yabancılık unsuru taşıyan öğeler varsa, bazı kapalı kayıtlarda, bilirkişi incelemesi ya da tanık dinlenmesi gereken durumlarda ve benzeri durumlarda noterler veraset ilamı verememektedir. Bu hallerde, Sulh Hukuk Mahkemesine müracaatla veraset ilamını çıkartabilirsiniz.


Yine, noterden alınan veraset ilamı ile hak kaybı olduğunu ya da menfaat ihlaline uğradığınızı düşünüyorsanız, noterden alınan bu veraset ilamına karşı yapılacak itirazlarda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir.