20 / 04 / 2024

Veraset ilamı nedir?

 Veraset ilamı nedir?

Bir kimsenin ölümü sonucunda mirasçı olarak tayin edilen ya da yasal varis olarak bilinen kişilerin isimlerinin bulunduğu belge olarak biliniyor. Peki veraset ilamı nedir? İşte yanıtı...


Veraset ilamı nedir?


Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, mirasçılarının kim olduğunun tespit edilmesi açısından Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edilen ve mirasçıların listesini içeren hukuki belge olarak biliniyor. 


Ölüm halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğu bu belgede gösteriliyor. Yani, aksine bir durum olmadıkça, veraset ilamında adı mirasçı olarak geçenler, murisin (vefat eden kimsenin) mirasından pay almaya hak kazanıyorlar.


Veraset ilamında, mirasçılarla birlikte, mirasçıların hangi oranda hak sahibi olduğu da gösteriliyor. Bu oran, malların bölüştürülmesi açısından önem arz ediyor. Zira, tapuda bir gayrimenkul mevcutsa, veraset ilamında belirtilen oran uyarınca bölüştürülüyor.  Yine bankada bir para varsa, bu para da yine veraset ilamında gösterilen miktarda bölüştürülüyor.