28 / 04 / 2024

Veraset ilamı ne işe yarar?

 Veraset ilamı ne işe yarar?

Bir kimsenin vefatının ardından mirasçılarının kimler olduğunun tespiti için gerekli olan belge olarak kullanılıyor. Peki veraset ilamı ne işe yarar? İşte yanıtı...


Veraset ilamı ne işe yarar?


Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, mirasçılarının kim olduğunun tespit edilmesi açısından Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edilen ve mirasçıların listesini içeren hukuki belge olarak biliniyor. 


Veraset ilamında, mirasçılarla birlikte, mirasçıların hangi oranda hak sahibi olduğu da gösteriliyor. Bu oran, malların bölüştürülmesi açısından önem arz ediyor. Zira, tapuda bir gayrimenkul mevcutsa, veraset ilamında belirtilen oran uyarınca bölüştürülüyor.  Yine bankada bir para varsa, bu para da yine veraset ilamında gösterilen miktarda bölüştürülüyor.


Veraset ilamını almak için iki adres bulunuyor. Bunlardan bir tanesi noter, diğeri Sulh Hukuk Hahkemeleri. Sulh Hukuk Mahkemeleri kanalıyla veraset ilamı çıkartmak istiyorsanız, bir dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. Sulh Hukuk Mahkemesi nüfus kaydınızı ilgili nüfus biriminden talep edecektir. Burada süreci hızlandırmak istiyorsanız, Sulh Hukuk Mahkemesinden nüfus müdürlüğüne gidecek müzekkereyi elden takipli olarak isteyebiliyor, müzekkereyi nüfus müdürlüğüne götürerek cevabını Mahkemeye elden teslim edebilirsiniz. Bundan sonra Mahkemece tanık dinlenmesine yer olmadığı düşünülüyorsa bir duruşma ile veraset ilamını alabiliyorsunuz.