23 / 04 / 2024

Veraset ilamı nasıl çıkartılır?

 Veraset ilamı nasıl çıkartılır?

Bir kimsenin ölümü durumunda mal varlığı mirasçılarına geçiyor. Veraset ilamı, mirasın paylaşılması veya reddi miras için de gereklidir. Peki veraset ilamı nasıl çıkartılır?


Veraset ilamı nasıl çıkartılır?


Veraset belgesi, ölen bir kimsenin mirascılarını ve onların gösteren mahkemelerce verilen bir belgedir. Veraset ilamı müracatının vefat durumundan sonraki bir ay içinde yapılması gerekiyor. Veraset ilamı çıkarmak için gerekli belgeleri şöyle sıralayabiliriz...


Veraset ilamı çıkarmak için gerekli ön belgeler; 


Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yazılacak talep dilekçesi ve nüfusa kayıtlı olunan nüfus müdürlüğünden alınacak aile nüfus kaydından oluşmaktadır. Veraset ilamı çıkarmak için  bir sınırlama olmamakla birlikte, Türkiye'nin her yerindeki mahkemeler başvuru için yetkilidir. Ancak işlerin daha hızlı olması açısından genellikle bölgedeki mahkemeler tercih ediliyor.


Birden fazla mirasçı olması durumunda, mirasçılardan yalnızca birinin talepte bulunması yeterli görülüyor.. Diğer mirasçılar da dilekçeye ekleniyor. Hükmedilen mahkeme kararı, tüm mirasçılar için aynı sonucu doğuruyor.. 


Dilekçede bulunması gereken en önemli belgelerden bir tanesi de miras bırakanın “nüfus kayıt örneği”dir. 


Mahkeme, ölenin nüfus kaydının bulunduğu yerdeki nüfus idaresine yazı yazarak, o kişinin aile durum tablosunu getirtir. Uygulamada, genel olarak iki tanık dinlendiği görülüyor. Bu bilgiler doğrultusunda da mahkeme, mirasçıları ve miras paylarını tespit ediyor.