19 / 04 / 2024

Torba yasa konut kredisi peşinat desteği kabul edildi mi?

 Torba yasa konut kredisi peşinat desteği kabul edildi mi?

Konut kredisi kullanarak konut sahibi olmak için yüklü miktarda peşinat isteniyordu ve bu yüzden konut sahibi olmak isteyenler konut alma sürelerini daha sonraki tarihlere erteliyordu.Peki, konut kredisi peşinatına devlet desteği yasası kabul edildi mi?


Torba yasa konut kredisi peşinat desteği kabul edildi mi?

Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar bankaların uzun vadeli ve düşük faiz oranlı konut kredilerinden yararlanarak,konut sahibi olabiliyor.

Konut kredisinden yararlanmak için  belli bir miktar peşinatın isteniyordu.Konut kredisini kullananlardan yüzde 25 peşinat alınıyordu.Peşinatın yüzde 25 olması konut sahibi olmak isteyen vatandaşlara fazla geldiği için konut almaktan vazgeçiyordu.

Ocak 2015'te konut sahibi olmak isteyenlere konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak açıklaması yapılmıştı.Peki, konut kredisi peşinatına devlet desteği yasası kabul edildi mi?

Yapılan çalışmalar sonucunda konut kredisi peşinatına devlet desteği yasası 17 Mart 2015 akşamı kabul edildi.İşte konut kredisi peşinatına devlet desteği yasası esasları..

-Bankada TL cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek.

-Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemeyecek. 

-Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Hak sahiplerinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumlu olacak. Haksız olarak yapıldığı tespit edilen Devlet katkısının ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte bir ay içinde ödenmesi gerektiği Bakanlık tarafından bir yazı ile bankaya bildirilecek. Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde bu alacaklar, vergi dairesince anılan Kanun hükümlerine göre ilgili bankalardan takip ve tahsil edilecek.

Konut kredisi kimler alabilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com