17 / 05 / 2024

Tapu takas işlemleri 2015!

 Tapu takas işlemleri 2015!

Tapu Müdürlüklerinde gerçekleştirilen bir işlemler arasında tapu takas işlemleri de bulunuyor. Peki tapu tapu takas işlemleri nelerdir? işte tapu takas işlemleri 2015..


Tapu takas işlemleri 2015!

Tapuda takas, bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak biliniyor.Takas edilecek taşınmaz malların değerlerinin birbirine eşit olması gerekmiyor. Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor. 


Tapu sicil müdürlüğünün takas değerleri eşitlemek konusunda bir yetkisi bulunmuyor.  Değer eşitliği için ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyerek, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor.  Farklı il ve ilçelerde bulunan gayrimenkullerin takas edilmesi mümkün oluyor.Peki tapu tapu takas işlemleri nelerdir? 


Trampa olarakta bilinen tapu takas işlemleri için gerekli belgeleri temin etmek ve tapu takas harcının ödenmesi gerekiyor.Tapu takas işlemleri için gerekli belgeler şu şekilde:


1. Trampası yapılacak mala ait tapu senetleri,

2. Trampa yapılacak malın sahipleri ya da yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanı fotokopileri,

3. Trampa yapanların vesikalık fotoğrafları,

4. Trampa yapılan malın ilgili belediyeden alınan emlak beyan değerini gösteren belge.


Kanunen tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen işlemler için devlet her iki taraftan tapu takas harcı da talep ediyor. Borçlar Kanunu gereğince, takas işlemlerinde satışa ilişkin hükümler kullanılıyor. 


Devlet tarafından, her yıl belirlenen tapu takas harcı, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor.

Tapu takas harcı hesaplama 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com