29 / 04 / 2024

Tapu takas için gereken belgeler!

 Tapu takas için gereken belgeler!

Borçlar kanununda da yer alan esaslara göre tapuda takas işlemi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu takas harcının ödenmesi gerekiyor.Peki tapu takas için gereken belgeler nelerdir?İşte tapu takas için gereken belgeler!


Tapu takas için gereken belgeler!

Tapuda satış,devir gibi işlemlerin yanı sıra tapuda takas işlemi de yapılabiliyor.Tapuda takas bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak tanımlanıyor.Takas işleminde, değerleri aynı olan mallar takas edilebildiği gibi, değerleri aynı olmayan mallarda takas edilebiliyor. 


Tapu müdürlüğü malların değerleri arasındaki farka karışamıyor ve bu hususta tarafların kendi aralarında bir anlaşmaya varmaları gerekiyor. 


Takas işlemi başka bir deyişle tapu trampası olarak da ifade edilebiliyor.Tapu takası harcı her sene yeniden hesaplanıyor ve belirlenen tutarın ödenmesi gerekiyor.Tapu Müdürlüğü gerçekleştirilen işlemler kapsamında taraflardan binde 20 oranında takas harcı talep ediyor. 


Tapu takas için gereken belgeler nelerdir?


Tapuda takas işlemi için gerekli belgelerin temin edilmesi edilmesi gerekiyor.Bu belgeler:


*Takası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı,


*Takas yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,


*Takas yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,


*Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge, 5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.



Tapu işlemleri uzun sürer mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com