10 / 05 / 2024

Tapu masrafları kredi kartıyla ödenir mi?

 Tapu masrafları kredi kartıyla ödenir mi?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri için hem alıcının ve satıcının tapu bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesi gerekiyor.Peki tapu masrafları nasıl ödenir?Tapu masrafları kredi kartıyla ödenir mi?


Tapu masrafları kredi kartıyla ödenir mi?

Gayrimenkul alım satım işlem hizmeti karşılığında ödenmesi gereken ücret tapu masrafı olarak adlandırılıyor.

Tapu masrafı gayrimenkul satış bedeli üzerinden hesaplanıyor ve hesaplanan tapu masrafı hem satıcı hem de alıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor.

Tapu masrafı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından belirleniyor ve zaman zaman değişiklik gösterebiliyor.2015 yılı itibari ile tapu masrafı, satış bedeli üzerinden binde 20 olarak belirleniyor. Örneğin bir gayrimenkulün 400 bin TL olduğu düşünülürse,hem alıcı hem satıcı tarafından 8 bin TL tapu masrafı ödenmesi gerekiyor.

Tapu işlemleri için istenen evraklar da bulunuyor.Satıcı için;tapu aslı veya fotokopisi,1 Resim,nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi,vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.),tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına) gerekiyor.

Alıcının ise 2 Resim,nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi,T.C. Kimlik Numarası ve tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletnameyi (Emlakçı Adına) hazırlaması gerekiyor.

Tapu masrafları kredi kartıyla ödenir mi?

Tapu masrafları vergi dairesinde randevu alınarak ödenebiliyor.Bunun yanında Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilen kuruluşlarda da tapu masrafları ödenebiliyor.

Tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasının başlamasıyla ile tapu masraflarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahsili elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.


Tapu masrafları ne kadar tutuyor?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com