02 / 05 / 2024

Tapu masrafları ne kadar tutuyor?

 Tapu masrafları ne kadar tutuyor?

Tapu masrafları,konut,işyeri,arsa,arazi alım satımında alınan tapu hizmetlerinin karşılığını ifade ediyor.Hem alıcıdan hem satıcıdan tapu masrafları tahsil ediliyor.Peki tapu masrafları ne kadar tutuyor?


Tapu masrafları ne kadar tutuyor?

Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların mülkiyet devirleri tapu dairesinde gerçekleşiyor ve yapılan devir işlemi tapu kütüğüne kaydediliyor.


Tapu dairesinde satış işlemleri için öncelikle bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor.Satıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar;1 Resim,tapu aslı veya fotokopisi,nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi,Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.),tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)dir.


Alıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar ise;nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi,T.C. Kimlik Numarası ve tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)dir.


Tapu dairesindeki devir işleminin tamamlanabilmesi için taşınmaz sahipleri ve taşınmaz mal alıcılarının tapu masraflarını ödemesi gerekiyor.


Tapu müdürlüğü tarafından mesaj yolu ile tapu masrafları kapsamında ödenecek tutar ile ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri bildiriliyor.


Tapu masrafları ne kadar tutuyor?

Tapu masrafları kapsamında yer alan tapu harcı her sene yeniden belirleniyor. 2015 yılında yapılan düzenlemelere göre tapu masrafları; taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Tarafların ödemeleri gereken tapu masrafları arasında tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor.2015 yılı için döner sermaye masrafları 82,50 TL olarak hesaplanıyor.


Maliye tarafından tapu masraflarının az ödendiği yada tapuda satış değerinin gerçekte olduğundan daha az gösterildiği tespit edilirse  ilgili kişilere 3 katı tapu masrafı cezası uygulanıyor.


Tapu masrafının eksik yatırılması durumunda cezalı duruma düşmemek için, vergi dairelerine gidip masrafların eksik yatırıldığını, ödenmeyen kısmın da ödemek istendiği tapu masrafı pişmanlık dilekçesi ile bildirebiliyor.


Tapu harcı kredi kartı ile ödenebilir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com