20 / 04 / 2024

Emlak alım satım masrafları 2017!

 Emlak alım satım masrafları 2017!

Emlak alım satım işlemleri, taşınmaz malın bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlemin tamamlanabilmesi için de emlak tapu masrafının da ödenmesi gerekiyor. İşte emlak alım satım masrafları 2017...


Emlak alım satım işlemleri, taşınmaz malların bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. Tarafların yaptıkları tapu devir müracaatları üzerine, gerekli belgeler tapu memuru tarafından kontrol ediliyor. 


Herhangi bir yanlışlık ya da eksikliğin olmaması halinde tapu satıcıdan, alıcıya devrediliyor. Ancak bu işlemin tamamlanabilmesi için de emlak tapu harcının da ödenmesi gerekiyor.


Bu harcın normalde harcın alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor. Ancak, taraflar arasında yapılan anlaşma neticesinde bu masrafı sadece alıcı da yüklenebiliyor. Böylece satıcının ödeyeceği tapu harcını da alıcı ödemiş oluyor.


Emlak alım satım masrafları 2017

Emlak alım satım masrafları, satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanarak ödeniyordu. Bakanlar Kurulu'nun 15 Mart'ta aldığı karar ile tapu harcı oranlarında indirimler yapıldı. Ancak bu indirim yalnız konut ve işyerlerini kapsıyor. Arsa ve arazileri kapsamıyor.


Karar gereğince, 30 Eylül 2017 tarihine kadar tapu harcı binde 20 yerine, binde 15 olarak belirlendi.  Daha az ödeme yapmak için eksik beyan edilen bedeller ve ödenen harçlar için vergi cezası kesiliyor.


Tapu harcı ödemesinin yanı sıra 90,50 TL olan tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.  Döner sermaye hizmet bedeli hesabı, yöresel katsayı ile hizmet bedelinin çarpılması ile yapılıyor.



Tarla tapu masrafı 2017!

 


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com