03 / 05 / 2024

Babadan oğula tapu devri masrafları 2016!

 Babadan oğula tapu devri masrafları 2016!

Babadan oğula tapu devir işlemleri tapu dairesinde gerçekleştiriliyor. Peki babadan oğula tapu devri masrafları 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Babadan oğula tapu devri masrafları 2016!

Ev, işyeri yada he hangi bir gayrimenkul gibi taşınamaz mülklerinizi kendi ailenizden birine oğlunuza yada kızınıza her hangi bir aile ferdine tapunuzun devretmek istediğinizi düşünelim. Eşinize çocugunuza veya kızınıza yapabileceğiniz bu devir işlemlerinde kanunlar esas alınarak hazırlanmış belli başlı kurallar bulunuyor. 


Babadan oğula tapu devri için iki şekilde mümkün oluyor. Bunlardan birincisi babanın oğluna kendi üzerinde olan tapuyu bağış yolu ile vermesidir.İkinicisi ise satış olarak vermesi oluyor.


Bağış yapılarak devredilen gayrimenkullerin harç bedellerinin yüksek olmasından dolayı yapılmış olan devir işlemi satış olarak beyan edilerek ödenen yüksek miktardaki harçları daha az ödeyebiliyor.  


Ancak  dikkat edilmesi gereken nokta, devre konu olan gayrimenkulün belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamasıdır. Bu durumun Maliye tarafından farkdeilmesi durumunda ceza kesiliyor.


Peki babadan oğula tapu devri masrafları 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Babadan oğula tapu devri masrafları 2016...

Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.  2016 yılında döner sermaye bedelleri 87,25 TL olarak tahsil ediliyor.

2016 yılı tapu harç oranları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com