28 / 04 / 2024

Tapu masrafları kime aittir?

Tapu masrafları kime aittir?

Mesken işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların alım satım işlemleri için tapu dairesinde belli oranlarda tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor.Peki tapu masrafları kime aittir?


Tapu masrafları kime aittir?

Taşınmaz alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcı karşılıklı olarak birtakım borç ve haklara sahip oluyor. Alıcının taşınmazın bedelini ödemesine karşılık, satıcı da malın mülkiyetini alıcıya bırakıyor. 


Söz konusu işlemin tamamlanabilmesi için, gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor. Tapu için gerekli belgeler şu şekilde:


-Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,

-Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)

Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları

-Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge

-Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış emlak beyan değerini gösteren belge.

-Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi.


Tapu harcı için ödenecek tutar, satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Tapuda harç oranları ise her sene yeniden belirleniyor.Peki tapu masrafları kime aittir?


Hesaplanan tapu harcı alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilmek üzere binde 20 oranında ödeniyor.


Örneğin 200 bin TL'lik bir gayrimenkul satışının gerçekleştiğini farz edelim. İster banka kredisi kullanılmış olsun ister nakit ödenmiş olsun bu satış bedeli üzerinden toplam 8 bin TL'lik harcın ödenmesi gerekiyor.


Hem alıcının hem de satıcının ayrı ayrı 4 bin TL'lik tapu harcını ödemek ile mükellef oluyor. 

Tapu masrafları kredi kartı ile ödeniyor mu?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com