23 / 04 / 2024

İşyeri tapu masrafı 2018 ne kadar?

 İşyeri tapu masrafı 2018 ne kadar?

Dükkan ve ofis gibi işyerlerinin mülkiyet devir işlemleri tapu dairesinden yapılıyor. Peki işyeri tapu masrafı 2018 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı..


 

Arsa, arazi, ev ve işyeri gibi gayrimenkullerin tapu devir işlemleritapu dairesinde yapılıyor. Satıcıdan alıcıya devir yapılırken tapu harcının da ödenmesi gerekiyor.


Tapu harcı hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ödeniyor. Ancak kimi zaman tapu harcı masraflarını tarafların anlaşmalarına göre, yalnız alıcı ödeyebiliyor.


İşyeri tapu masrafı 2018 ne kadar?


Ödenecek tapu harcı hesaplaması gerçekleşen satış bedeli üzerinden yapılıyor. Tapu harcı hesaplamalarında binde 20 oranı kullanılıyor. 


Ayrıca, döner sermaye harcı ödemesinin de bu süreçte yapılması gerekiyor. 2018 yılı tapu harcı döner sermaye bedeli 103 lira 50 kuruş  olarak tahsil ediliyor.


İşyeri tapu masrafı 2018 hesaplama 


Tapu harcı oranı: Binde 20


Satış bedeli: 300 bin TL


Tapu harcı bedeli: 6 bin TL (alıcı ve satıcı ayrı ayrı)


Toplam harç: 12 bin TL (alıcı+satıcı)


Tapu masrafları , satış işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilen kuruluşlar tarafından da bu harç tahsil olunabiliyor. 


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.



Tapu harcı ödenen bankalar 2018!


– ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.


– TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.


– ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.


– OYAK BANK T.A.Ş.


– ŞEKERBANK A.Ş.


– T.C. ZİRAAT BANKASI


– T.GARANTİ BANKASI A.Ş.


– T.HALK BANKASI T.A.Ş.


– T.İŞBANKASI A.Ş.


– TURKISH BANK


– YAPI VE KREDİ BANKASI



Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Konuttimes.com