08 / 05 / 2024

Tapu masrafı ne kadar olur?

 Tapu masrafı ne kadar olur?

Tapu dairesindeki taşınmaz tapu işlemleri için ödenmesi gereken masraflar Tapu Genel Müdürlüğü tarafından tespit ediliyor.Hem alıcı hem satıcı belirlenen oranda tapu masrafını ödüyor.Buna göre tapu masrafı ne kadar olur?


Tapu masrafı ne kadar olur?

Gayrimenkulü alan ve gayrimenkulü satan kişileri satış bedelinden hariç olarak ödemesi gereken birtakım mesken satış masrafları da yer alıyor.Söz konusu mesken satış masrafları, tapu harcı, döner sermaye işletmesine ödenen ücret ve diğer vergiler olarak karşımıza çıkıyor.


Harçlar Kanununda da yer alan esaslara göre tapu masrafının hem alıcıdan hem satıcıdan tahsil edilmesi gerekiyor.Tahsil edilecek tutar, tapunun gerçek satış bedeli üzerinden belirlenen oranlarla hesaplanıyor.


Tapu masrafları oranları her sene yeniden düzenleniyor. 2015 yılında yapılan düzenlemeler gereğince 2014 yılına göre tapu harcında bir değişiklik yapılmamakla birlikte, tapu masrafı binde 20 oranında hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Satışa konu olan gayrimenkul değerinin 300 bin TL olduğunu düşünülürse, tapu masrafı oranı binde 20 olduğuna göre tapu için ödenmesi gereken masraf ise 6 bin TL olarak hesaplanıyor.Ayrıca tarafların ödemeleri gereken masraflar arasında tapu döner sermaye masrafları yer alıyor. Döner sermaye masrafları ise 2015 yılında 82,50 TL olarak ödeniyor.


Tapunun eksik yatırılması durumunda tespitinin yapılırsa 3 kat daha fazla oranda tapu masrafı talep ediliyor.


Tapu masrafı, taşınmaz işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor.Bankalık yetki verdiği takdirde bankalar tarafında da bu işlem görülebiliyor.


Tapu harcı internetten nasıl ödenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com