07 / 05 / 2024

Tapu harcı internetten nasıl ödenir?

Tapu harcı internetten nasıl ödenir?

Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların devri için hizmet karşılığında taraflardan tapu harcı ödemesinin yapılması isteniyor.Peki tapu harcı internetten ödenir mi?Tapu harcı internetten nasıl ödenir?


Tapu harcı internetten nasıl ödenir?

Tapu alım satım işleri, tapu müdürlüklerinde yapılıyor. İşlemin tamamlanabilmesi için müdürlük tarafından belirlenen bankaya, tapu harcının yatırılması gerekiyor.Tapu işlemi fiyatı, her yıl mevzuatta belirlenen tapu harç oranları ile hesaplanıyor.


Hem alıcıdan hem satıcıdan 2015 yılı için  binde 20 oranında harç alınıyor.Mesela 100 bin TL değeri olan bir gayrimenkul için hem alıcının hem satıcının 2 bin TL  ödemesi gerekiyor.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün e hizmet uygulamasıyla birlikte tapu dairelerine gidip harç ödeme zorunluluğunu ortdan kaldırıyor.Tapu harçlarının ATM’lerden veya internet bankacılık sitemi yoluyla yatırılabiliyor.


Tapuya yönelik ödemelerde ATM ve internet bankacılığı vasıtasıyla yapılacak ödemeler için herhangi bir dekonta ihtiyaç duyulmaksızın gerçekleştirilebiliyor.Böylelikle vatandaşların günlük  internet ortamından artık tapu harcı ödemesini gerçekleştirmesi sağlamış oluyor.


Mevcut sistemde tapu işlemleri randevulu yapılıyor ve harcı yatırmayı yetiştiremeyen alıcı yada satıcı mağduriyet yaşıyor ve işlerinde aksamalar yaşanabiliyor.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yeni uygulamaya aldığı ATM, İnternet ve Akıllı Telefon üzerinden Tapu dairesindeki işlemlerine yönelik harç ödemlerini anlaşmalı bankalara da gidilerek işlerinin daha da hızlı yapılmasını sağlıyor ve alım satım yapanların işleri de aksamamış oluyor.



Tapu işlemleri uzun sürer mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com