09 / 05 / 2024

Tapu masrafı kredi kartı ile ödenir mi?

Tapu masrafı kredi kartı ile ödenir mi?

Tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen taşınmaz alım satım işlemlerinde, tapu müdürlüğünde verilen hizmetin karşılığında belli oranda tapu masrafı ödenmesi gerekiyor.Peki tapu masrafı kredi kartı ile ödenir mi?


Tapu masrafı kredi kartı ile ödenir mi?

Taşınmaz mal alım satım işlemleri, taşınmazın bulunduğu yerin tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda yapılan bu hizmet için tapu masraflarının hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor.


2015 yılında hem alıcının ve satıcının gerçekleşen tapu bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu masrafı ödemeleri gerekiyor. Tapu masrafları için alıcı ve satıcının ödemeleri gereken tapu masrafları arasında tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olarak belirleniyor.


Tapu masrafları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor.


Ayrıca tapu müdürlüklerimizde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup,bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.Peki tapu masrafı kredi kartı ile ödenir mi?


Tapu masrafı ve döner sermaye masrafları 2015 yılından itibaren kredi kartıyla ödenebiliyor. Tapu dairelerinde sıra numarası alınması ve ödemelerin bloke çekle gerçekleştirilmesiyle başlayan güvenli, otomasyona dayalı sistem değişikliği şimdi de ödemelerin kredi kartından tahsil edilmesiyle devam ediyor.

Tapu masrafı nasıl hesaplanır 2015?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com