28 / 03 / 2024

Tapu masrafı kredi kartı ile ödeme!

 Tapu masrafı kredi kartı ile ödeme!

Tapu alım satım masrafı taşınmaz alım satımında yapılan tapu hizmetinin karşılığı hizmeti alan kişiler tarafından ödeniyor.Peki tapu masrafı kredi kartı ile ödenir mi?İşte tapu masrafı kredi kartı ile ödeme..


Tapu masrafı kredi kartı ile ödeme!

Bir gayrimenkul alım satım işlemimiz olduğunu düşünürsek,söz konusu devir işlemi için tarafların bazı belgeleri temin etmeleri ve belli oranlarda masraf ödemeleri gerekiyor.


Tapu alım satım masrafları arasında, tapu harcı, döner sermaye ücreti, KDV gibi giderler bulunuyor. Ayrıca taşınmaz satış işleminin emlakçı aracılığı ile yapılması durumunda emlakçıya da belli oranlarda komisyon ödeniyor.


Emlakçı komisyonunun hem alıcı ve satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Emlakçıya satış bedeli üzerinden, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV ödeniyor.


Tapu müdürlüğünde gerçekleşecek devir için ise yine satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesi yapması gerekiyor. Bu ödemeyi ayrı ayrı hem alıcı hem de satıcı yapıyor.


Tapuda ödenecek döner sermaye ücreti ise 2015 yılında 82,50 TL olarak ödeniyor.Peki tapu masrafı kredi kartı ile ödenir mi?


Tapu masrafı, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.


Tapu harcının eksin ödenmesi durumunda bu durumu bildirilirse eksik ödemeler için 3 kat fazla vermektense tapu harcı uzlaşma dilekçesi diye tabir edilen bir dilekçeyi Tapu müdürlüklerine vererek yüklü bir faiz ödemesinden kurtulunabiliyor.

Tapu masrafları kime aittir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com