02 / 05 / 2024

Tapu iptal davası açma süresi kaç yıldır?

 Tapu iptal davası açma süresi kaç yıldır?

Tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklıları kanunda belirtilen hallerde bir dilekçe ile tapu iptali davası açabiliyor. Peki Tapu iptal davası açma süresi kaç yıldır? diyorsanız işte yanıtı...


Tapu iptal davası açma süresi kaç yıldır?

Tapu sicilindeki tescilin ve yapılan yanlışlıkların düzeltilebilmesi için haklı sebepler olduğu takdirde tapu iptal davası  taşınmazın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılabiliyor. 


Tapu iptali davalarında haklı gerekçelerin olması gerekiyor. Bu gerekçeler arasında, bir tescil veya tescilin tadili ve terkini ile aynı hakları zedelenmiş olması bu şartlar arasında yer alıyor.


Tapu sicilinde yapılan yanlışlıklar ilgilisi tarafından açılacak bir dava ile düzeltilebiliyor. Taşınmaz malın maliki yada mirasçıları; müşterek Mülkiyet söz konusu ise sadece isim düzeltilmesi isteyen pay sahibi; ismi düzeltilmesi talep edilen paydaş ölü ise onun mirasçıları; tüm paydaşların beraber dava açması zorunlu olmamak ile birlikte; paydaşlardan birisi davada hukuki yararı olduğu için diğer paydaşın isminin düzeltilmesini isteyebiliyor. 


Tapu iptal davasında husumet tapuda adına tescil yapılmış kişiye yöneltiliyor. Dava açılabilmesi için ilk adım olarak davacının bir dilekçe yazması oluyor.  Peki Tapu iptal davası açma süresi kaç yıldır? Tapu iptal davası açma süresi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Tapu iptal davası açma süresinde herhangi bir kısıtlama olmuyor. Muris muvazaası davasında zamanaşımı ve hak düşürücü süre olmayıp; muvazaayı öğrenen taraf hiçbir süre ile kısıtlı olmadan dava açabiliyor.


Miras bırakan kişi ölmeden önce dava açılmış ve daha sonra miras bırakan ölmüşse yine de davaya devam edilemiyor.

Tapu iptal ve tescil davası açma şartları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com