08 / 05 / 2024

Tapu harcı nereye ödenir?

Tapu harcı nereye ödenir?

Gayrimenkul alım satımları belli oranlarda vergiye tabi tutuluyor ve bu vergilendirme dahilinde ödeme yapılması gereken yerler bulunuyor.Peki tapu harcı nereye ödenir?işte tapu harcı ödeme yerleri..


Tapu harcı nereye ödenir?

Harçlar Kanunu’na  göre mesken,işyeri,arsa,arazi gibi taşınmaz malların alım satım işlemleri için hem alıcıdan hem satıcıdan her sene belirlenen oranlar dahilinde tapu harcı tahsil ediliyor.


2015 yılı için tapu harcı hem alıcıdan hem satıcıdan binde 20 oranında alınıyor.Tapu harcının dışında tarafların ödemeleri gereken tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor.Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre 82,50 TL olarak hesaplanan döner sermaye masrafının da ödenmesi gerekiyor.


Tapu harçlarını ödenmesi hususunda yetkili bankalar bulunuyor.Bunlar;

*ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

*TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.

*ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.

*OYAK BANK T.A.Ş.

*ŞEKERBANK A.Ş.

*T.C. ZİRAAT BANKASI

*T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

*T.HALK BANKASI T.A.Ş.

*T.İŞBANKASI A.Ş.

*TURKISH BANK

*YAPI VE KREDİ BANKASI


Tapu müdürlüklerinin atacağı bilgilendirme mesajı ile verginin yatırılabildiği Tapu müdürlükleriyle anlaşmalı yukarıdaki bankalara giderek tapu harcınızı yatırabiliyor


Tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.


Tapu harcının eksin ödenmesi durumunda bu durum bildirilirse eksik ödemeleri 3 kat fazla vermektense tapu harcı uzlaşma dilekçesi diye tabir edilen bir dilekçeyi Tapu müdürlüklerine vererek yüklü bir faiz ödemesinden kurtarılabiliyor.



Tapu hibe masrafları!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com