07 / 05 / 2024

Tapu harcı nasıl ödenir?

 Tapu harcı nasıl ödenir?

Taşınmazların alım satım işlemlerinin yapılabilmesi için bazı belgelerin temin edilmesi ve tapu harcının ödenmesi gerekiyor.Peki tapu harcı nasıl ödenir?İşte tapu harcı ödemesi..


Tapu harcı nasıl ödenir?

Tapu dairesinde alım satım işleminin gerçekleşebilmesi için bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor.İlk olarak tapu için belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması isteniyor.


Tapu dairesinde hem alıcıdan hem satıcıdan bazı belgeler isteniyor.Satıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar;Tapu aslı veya fotokopisi,1 Resim,nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi,vergi borcu yoktur yazısı,tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına).

 

Alıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar ise 2 Resim,nüfus cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi,T.C. Kimlik Numarası ve tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)dir.


Gerekli evraklar temin edildikten sonra tapu harcının da tahsil edilmesi gerekiyor.Tapuda ödenecek harç bedeli, gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Harç, hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında ödeniyor.


Tapu harcı ödemeleri tapu dairelerinde gerçekleşmesinin yanında artık cep telefonuyla veya internet üzerinden de yapılabiliyor ve dekonta gerek kalmıyor. Tahsilat işlemlerinin elektronik ortamda banka hesabından EFT, görüntülü işlem merkezi, ATM aracılığıyla anında gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. 


Hem dolandırıcılığı bitirmek hem de işlemleri daha kolay halledebilmek için tapu müdürlüklerinin içine ATM cihazları yerleştiriliyor. Böylece vatandaş sıra beklemeden ve yanında para taşıma telaşı olmadan işini halledebiliyor.



Tapuda takas nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com