18 / 05 / 2024

Tapu harcı nasıl hesaplanır 2015?

 Tapu harcı nasıl hesaplanır 2015?

Taşınmaz alım satımında tapu dairesinde alınan hizmet karşılığında ödenmesi gereken ücret tapu harcı olarak karşımıza çıkıyor.Peki tapu harcı nasıl hesaplanır 2015?İşte tapu harcı hesaplaması 2015..


Tapu harcı nasıl hesaplanır 2015?

Gayrimenkul devir işlemlerinde tapu dairesinde verilen hizmet karşılında tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı için ödenecek bedel, satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından her sene tapu harcı yayımlanıyor.Yayımlanan bilgilere göre tapu harcı alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında alınıyor.


Örneğin tapudaki satış bedeli 100 bin TL olan bir gayrimenkul  için alıcının da satıcının da ayrı ayrı 2 bin TL ödemesi gerekiyor.200 bin TL'lik gayrimenkul için 4 bin TL,300 bin TL'lik gayrimenkul için 6 bin TL,400 bin TL'lik gayrimenkul için 8 bin TL,500 bin TL'lik gayrimenkul için 10 bin TL,600 bin TL'lik gayrimenkul için 12 bin TL,700 bin TL'lik gayrimenkul için 14 bin TL ödenmesi gerekiyor.


Tapu alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor.Harcın eksik yada satış bedelinin gerçek satış bedelinden daha az gösterilip, buna bağlı olarak yine harcın eksik ödenmesi halinde ise ilgili kişilere üç katı tapu harcı cezası uygulanıyor.


Maliye bu durumu farketmeden önce tapu harcı pişmanlık dilekçesi yazılarak harcın eksik yatırıldığı bildirilirse borç ödenebiliyor.


Taşınmaz alım satım vergisi  ödemeleri, tapu müdürlüğü tarafından belirtilen kurumlara yatırılıyor. Genellikle bu kurumlar, tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar oluyor.


Tapu harcı hangi bankaya yatırılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com