18 / 05 / 2024

Tahliye taahhütnamesi nasıl icraya konulur?

 Tahliye taahhütnamesi nasıl icraya konulur?

Kiracının, kiraladığı gayrimenkulü belirli bir tarihte boşaltacağına ilişkin olarak yaptığı yazılı beyanı tahliye taahhütnamesi oluyor.Fakat bazen kiralayan ile kiracı arasında anlaşmazlık çıkabiliyor.Buna göre tahliye taahhütnamesi nasıl icraya konulur?


Tahliye taahhütnamesi nasıl icraya konulur?

Ev sahibi ile kiracı arasında var olan bir kira ilişkisi sonucu, kiracının kira sözleşmesine konu gayrimenkulü belirli bir tarihte tahliye edeceğini, yani boşaltacağını, yazılı irade beyanı ile belirlemesine tahliye taahhütnamesi deniyor.

Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması için bazı koşullar aranıyor.Bu koşullardan en önemlisi kiracının kiraladığı gayrimenkulde oturuyor olması gerekiyor. 

Kiracıyı,kiraya verenin ihtiyacı halinde gayrimenkulü tahliye etmesi koşulları zor oluyor.  Kiracı ancak dava açılarak,yani mahkeme yoluyla tahliye edilebiliyor. Kiralayan kendi ihtiyacı için,kiranın bitiminden sonra,tahliye davası açabiliyor.Pek tahliye taahhütnamesi nasıl icraya konulur?

İcra iflas Kanunu 272 madde gereğince İcra dairesine başvurarak taahhüt dolayısı ile Tahliye Emri gönderilebiliyor. Gönderilen bu tahliye emrinde kiracıya , tahliye emrinin tebliği tarihinden itibaren 15 gün içerisinde mecuru tahliye ve teslim etmesi isteniyor.

Kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına dair bir itiraz varsa 7 gün içerisinde dilekçe ile veya sözlü olarak İcra Dairesine bildirmesi, süresi içerisinde itiraz etmez veya taşınmazı tahliye etmezse , icra yoluyla çıkarılacağı , yaptığı itiraz kaldırıldığı takdirde, İcra İflas Kanunu 273. madde gereğince zorla tahliye edileceği ihtar olunuyor. 

Tahliye taahhütnamesi noterden mi olmalı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com