20 / 05 / 2024

Tahliye taahhütnamesi noterden mi olmalı?

Tahliye taahhütnamesi noterden mi olmalı?

Kiracının kiralayana taşınmazı zamanında boşaltacağına dair verdiği yazılı belge olan tahliye taahhütnamesi adını alıyor.Peki tahliye taahhütnamesi nerede yapılır?Tahliye taahhütnamesi noterden mi olmalı?


Tahliye taahhütnamesi noterden mi olmalı?

Taşınmaz kiralamalarında kiracı, evi tahliye edeceği tarihi tahliye taahhütnamesi ile belirtebiliyor. Taahhütnameyi kabul eden ve imzalayan kiracının anlaşılan tarihte evi boşaltması gerekiyor. 


Söz konusu tahliye taahhüdünün geçerli olması için bazı şartlara uygun olması gerekiyor. Öncelike taahhüdün sözlü değil, yazılı yapılması gerekiyor. Tahliye taahhütnamesinin diğer şartları şu şekilde:


- İlk kira yılı içerisinde verilmemiş olması, 

- Özgür irade ile belirlenmiş bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor,

- Yazılı olarak hazırlanmış olması gerekiyor. 


Aynı zamanda tahliye taahhüdünün ilk kira yılını takip eden yıllardan sonrası için verilmiş olması gerekiyor. Aksi durumda kiracının verdiği tahliye taahhütnamesi geçersiz kabul ediliyor. 


Taahhütnameyi imzalayan ancak buna rağmen evi tahliye etmeyen kiracılar hakkında dava açılabilmesi veya icra takibi yapılabilmesi için, taahhüt tarihinden 30 gün önce kiracıya ihtar çekilmiş olması gerekiyor.Peki tahliye taahhütnamesi noterden mi olmalı? 


Tahliye taahhütnamesinin noterde düzenlenmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak noterde yapılması halinde ileride çıkabilecek problemler karşısında ispat açısından büyük kolaylık sağlıyor ve daha güvenli oluyor.

Tahliye taahhütnamesi örneği 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com