17 / 05 / 2024

Tahliye taahhütnamesi 2015!

 Tahliye taahhütnamesi 2015!

Tahliye taahhütnamesi, kiracının ev sahibi ile birlikte belirlediği tarihte evi boşaltacağına dair imzaladığı belge olarak karşımıza çıkıyor.Peki tahliye taahhütnamesi ile tahliye nasıl yapılır?İşte tahliye taahhütnamesi 2015..


Tahliye taahhütnamesi 2015!

Kiracı ile mal sahibi arasındaki sözleşmenin sona erdirilmesine ilişkin bir anlaşma sağlanmışsa, kiracı belirli bir tarihte kiraladığı yeri tahliye ederek mal sahibine teslim edeceğine dair belge imzalıyor.Bu belge de tahliye taahhütnamesi adını alıyor.Bu taahhütname ile, kiracı şartsız olarak tahliye edeceğini beyan etmiş bulunuyor.Peki tahliye taahhütnamesi ile tahliye nasıl yapılır?

Kiracı imzaladığı tahliye taahhütnamesi ile birlikte; Belirtilen tarihte tahliye edeceğini boş ve sağlam olarak adı geçen mal sahibinin icrai takibata geçerek yapacağı bilumum masrafları ve tahliyeyi geciktirmesinden dolayı uğrayacağı zarar ve ziyanları hiçbir ihtar, ihbar ve hükme gerek kalmadan derhal nakden ve peşinen ödeyeceğini beyan kabul ve taahhüt etmiş oluyor. 

Tahliye taahhütnamesinin geçerli sayılabilmesi için;yazılı bir şekilde olması,ilk kira yılı içerisinde verilmemiş olması, özgür irade ile belirlenmiş bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor.

Tahliye taahhütnamesinin noterde düzenlenmesi gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Ancak noterde yapılması halinde kiracı ve ev sahibi arasında yaşanabilecek herhangi bir problem karşısında  büyük kolaylık sağlıyor.

Kira başlangıç tarihinde yapılan kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşıyan taahhütname geçerli olmuyor. Kiralayan, kira  sözleşmesindeki kira başlangıç tarihinden ileri bir tarihte yapılan tahliye taahhütnamesi geçerli sayılıyor.Mahkeme,taahhüt verildiğinde kiracının gayrimenkulde oturması ve makul bir süre geçmiş olmasını esas alıyor.

Tahliye taahhütnamesi ne işe yarar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com