15 / 05 / 2024

Tahliye taahhütnamesi ne işe yarar?

 Tahliye taahhütnamesi ne işe yarar?

Tahliye taahhütnamesi, kiracı ile ev sahibi arasında imzalanıyor. Peki tahliye taahhütnamesi ne işe yarar?işte tahliye taahhütnamesine ilişkin bilinmeyenler..


Tahliye taahhütnamesi ne işe yarar?

Kiracı ile kiralayan arasında imzalanan belge tahliye taahhütnamesi olarak karşımıza çıkıyor.Taahhütname ile kiracının,kiraladığı konutu belli bir tarihte boşaltacağına dair imza atmış oluyor.Kiracı şartsız olarak tahliye edeceğini beyan etmiş bulunuyor.


Kiracı tahliye taahhüdü ile, taşınmazı belli bir tarihte tahliye edeceğini kabul etmişse, o tarihte evi boşaltmak zorunda oluyor.


Taahhütnamenin geçerli sayılabilmesi için bazı özellikleri taşıyor olması gerekiyor.Kiracı Tahliye taahhütnamesi şartları şu şekilde:


*İlk kira yılı içerisinde verilmemiş olması, 

* Özgür irade ile belirlenmiş bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor,

*Yazılı olarak hazırlanmış olması gerekiyor.


Tahliye taahhütnamesi noterde yapılabileceği gibi kiracı tarafından kendi el yazısı ile de yazılıp verilebiliyor.Fakat    ileride çıkabilecek sorunlar taahhütnamenin noterde yapılması karşısında ispat açısından kolaylık sağlıyor.


Kira kontratı yapılırken alınan tahliye taahhüdü geçersiz sayılıyor. Bu nedenle tahliye taahhütlerinin kira sözleşmesi tarihinden daha sonraki dönemlerde imzalanması gerekiyor.


Kiracı imzaladığı tahliye taahhütnamesi ile birlikte; Belirtilen tarihte tahliye edeceğini boş ve sağlam olarak adı geçen mal sahibinin icrai takibe geçerek yapacağı bilumum masrafları ve tahliyeyi geciktirmesinden dolayı uğrayacağı zarar ve ziyanları hiçbir ihtar, ihbar ve hükme gerek kalmadan derhal nakden ve peşinen ödeyeceğini beyan kabul ve taahhüt etmiş oluyor. 

Tahliye taahhütnamesi örneği!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com